Australië geschokt door mishandeling kinderen in gevangenis

Beeld uit de reportage van ABC.Beeld AFP

De Australische regering heeft een diepgaand onderzoek aangekondigd naar de mishandeling van kinderen door gevangenisbewaarders. Aanleiding is een reportage van de publieke omroep ABC, die veel ophef heeft veroorzaakt in Australië. In de reportage is te zien hoe de jongens volledig worden ontkleed, in hun cel worden bestookt met traangas en in één geval vastgeketend in een stoel met een kap over het hoofd.

"Dit is een schokkende gang van zaken", reageert premier Malcom Turnbull. "Zoals alle Australiërs ben ik diep geschokt en ontsteld door de beelden van de mishandeling van deze kinderen."

De beelden zijn afkomstig van beveiligingscamera's in een detentiecentrum in de Northern Territory in het noorden van Australië, waar Aboriginals de meerderheid van de bevolking zijn. Te zien is hoe de gevangenisbewaarders de jongens belachelijk maken, lachen terwijl ze hen bestoken met traangas, en hen langdurig opsluiten in een isoleercel.

Volgens Peter O'Brien, de advocaat van twee van de slachtoffers, zijn alle zes de jongens in de tv-reportage van Aboriginal-afkomst. "Het lijkt erop dat deze mishandeling is ingebakken in de kern van het systeem", zegt O'Brien.

Guantanamo Bay
Een andere raadsman, John Lawrence, trekt een vergelijking met Guantánamo Bay, het omstreden Amerikaanse detentiecentrum voor terreurverdachten op Cuba. "We hebben het hier over kinderen die worden geketend aan hun enkels, hun polsen en middel. En geketend aan stoelen", zegt Lawrence. "Dit gebeurt dus in Australië in 2016."

De onthulling roept pijnlijke vragen op over de achtergestelde positie van Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië. De Aboriginals kampen sinds jaar en dag met armoede, werkloosheid, gebroken gezinnen, alcoholisme en hoge criminaliteit. Ze zijn slechts 3 procent van de Australische bevolking, maar vormen 27 procent van de gevangenispopulatie.

Hardnekkig probleem
Mensenrechtenactivisten wijzen al jaren op de slechte behandeling van Aboriginals in Australische gevangenissen. Er is een dikke stapel rapporten van allerlei pressiegroepen en overheidsinstanties over de kwestie. Maar het probleem is hardnekkig, zo blijkt ook weer uit de reportage van omroep ABC.

In reactie op de tv-beelden belooft premier Malcolm Turnbull nu een diepgravend onderzoek, niet alleen naar de omvang van het probleem, maar ook naar een mogelijke "doofpotcultuur" in het Australische gevangeniswezen. "Waarom kwam dit misbruik, deze mishandeling, zo lang niet naarbuiten?" aldus de premier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden