Australië gaat drie miljoen kubieke meter baggerslib lozen op Great Barrier Reef

Door de opwarming van de aarde verbleekt het koraal al in 's werelds grootste koraalrif het Great Barrier Reef, zoals goed te zien is op deze foto van het Australische Instituut voor Zeewetenschap.Beeld AFP

Australië gaat drie miljoen kubieke meter baggerslib lozen op het Great Barrier Reef. Een in december door de regering aangenomen plan voor de uitbreiding van een grote kolenhaven is vandaag goedgekeurd door de overheidsinstantie die het natuurgebied beheert.

Milieugroepen vrezen voor een ernstige bedreiging van het kwetsbare rif voor Queensland. Niet alleen doordat het slib koraal en zeegras kan verstikken, maar ook door de toenemende scheepvaart, met alle gevaren van dien, zoals een grote kans op aanvaringen en olielekken.

'Bagger is niet vervuild'
De Great Barrier Reef Marine Park Authority, die over het beheer van het rif gaat, keurde vandaag een aanvraag van het staatshavenbedrijf North Queensland Bulk Ports goed om de bagger van de uitbreiding van de kolenhaven van Abbott Point te dumpen op een plek in het natuurgebied waar geen koraal- of zeegrasbedden zijn. Volgens de dienst zijn aan het verlenen van de vergunning strenge voorwaarden verbonden, zoals een systeem dat nog vijf jaar nadat de dumping is voltooid de waterkwaliteit moet blijven bewaken. Het havenbedrijf bezweert dat de bagger niet vervuild is.

Het koraal in het rif is verdwenen als gevolg van een combinatie van factoren: zware stormen, zeesterren en verzuring en opwarming van het zeewater.Beeld Reuters

De haven van Abbott Point wordt uitgebreid om te voldoen aan de sterk toegenomen vraag naar steenkool uit China. Hoewel de vraag nu iets afneemt doordat ook in China de economie wat afkoelt, is de conservatieve regering van premier Tony Abbott er veel aan gelegen de mijnbouw in Australië nieuw leven in te blazen.

'Wij zijn er kapot van'
In 2012 heeft de Unesco haar zorg uitgesproken over de ontwikkeling van het kustgebied bij het rif, waaronder de uitbreiding van havens.
Milieugroepen zijn ziedend over het afgeven van een vergunning voor het lozen van het baggerslib.

'Wij zijn er kapot van', zei Richard Leck, campagneleider voor het rif van het Wereldnatuurfonds. 'Wat je net niet moet doen als een ecosysteem kwijnt is er nog een grote bedreiging aan toevoegen, en dat is wat nu wordt toegestaan.'

De steenkoolhaven van Abbott Point moet de grootste steenkoolhaven ter wereld worden.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden