Australië en China halen economische banden strakker aan

handelsverdrag | Australië sluit nieuwe contracten met zijn belangrijkste zakenpartner China. Maar dat land zou graag nog een paar stappen verder gaan.

"Australië is het enige land met zo'n toegang tot de Chinese markt", zei premier Malcolm Turnbull gisteren in Canberra. Schouder aan schouder met de Chinese premier maakte hij bekend dat hun twee jaar oude handelsverdrag wordt verruimd. Zo beperkt China de import van Australisch rundvlees niet langer, wat een groei oplevert van 282 miljoen euro.


Ook niet mis is de gezamenlijke ontwikkeling van de Balla Balla-haven aan de Australische noordwestkust, die tot in de jaren dertig van de vorige eeuw in bedrijf was. Een treinverbinding van 160 kilometer richting het binnenland van Pilbara moet deze regio geschikt maken voor delving van ijzererts. Het project van het Chinese staatsbedrijf CSCEC en BBI uit Sydney levert 9000 banen op en kost 4,2 miljard euro.


Het vierdaagse bezoek van premier Li Keqiang aan Australië kende een moeizame aanloop doordat minister van buitenlandse zaken Julie Bishop laatst het gebrek aan democratie in China bekritiseerde. Peking noemde dat ideologische vooroordelen en pleitte voor samenwerking. Heel veel harder speelt Australië het niet: de extra handel is welkom sinds de Amerikaanse president Trump de lucht uit het transatlantische handelsverdrag TTP heeft laten lopen.


China is al de belangrijkste zakenpartner van Australië, met 99 miljard euro aan handel, en president Xi Jinping ziet nog meer mogelijkheden. Hij wil dat Australië zich aansluit bij de Nieuwe Zijderoute, een kostbaar en grootschalig project dat tal van havens en landen in Azië en Europa met elkaar verbindt. Daarmee stelt China de toevoer van grondstoffen en energiebronnen veilig en vergroot het z'n invloed.


Maar Australië is bang voor een dodelijke omhelzing. Bij de handel houdt het steeds vaker rekening met de nationale veiligheid. Van afspraken over de Nieuwe Zijderoute kon tijdens dit bezoek van Li Keqiang geen sprake zijn.


De omslag kwam nadat China in oktober 2015 de haven van Darwin in handen had gekregen. De onderneming Landbridge van de Chinese miljardair Ye Cheng sloot een leasecontract voor 99 jaar tegen 357 miljoen euro. De haven kon een opknapbeurt goed gebruiken, dus de zak geld uit China was zeer welkom.


Maar door de ligging aan de noordkust van Australië is Darwin ook een strategische toegangspoort naar de Zuid-Chinese Zee, waar de internationale spanningen zijn opgelopen. China kreeg volgens critici een mooi uitzicht op de Australische en Amerikaanse marine, die zes maanden per jaar bij Darwin oefenen. Washington voelde zich overvallen door deze deal.


Deze zaak vergrootte het besef in Australië dat handel niet altijd het nationaal belang dient. Toen een Chinees staatsbedrijf vorig jaar het elektriciteitsnetwerk rond Sydney wilde opkopen, ging dat dus niet door. Ausgrid, dat 1,6 miljoen huishoudens van stroom voorziet, zou 7,1 miljard euro hiervoor hebben kunnen vangen. Maar de nationale veiligheid ging voor.


Li Keqiang waarschuwde Australië donderdag in een toespraak voor protectionisme. Hij zei dat je een ongelijke handelsbalans juist oplost door meer handel te voeren. In hetzelfde gebouw sprak het parlement eerder deze maand over het gevaar van Chinese invloed op de politiek, via donaties van bedrijven en individuen.

Vastgoed

Ook zijn er zorgen over de verkoop van vastgoed en van boerenland aan Chinese partijen. Een kwart van de nieuwe huizen in Nieuw-Zuid-Wales en 16 procent in deelstaat Victoria gaat naar Chinese kopers, maakte Credit Suisse gisteren bekend. Voor Chinezen zijn de Australische huizen relatief goedkoop. Overigens kan de huizenmarkt die extra vraag wel gebruiken.


De premiers Li en Turnbull bespraken ook de spanningen in de Zuid-Chinese Zee. Volgens Li Keqiang is het in ieders belang dat de tienduizenden commerciële schepen die er jaarlijks passeren dat in alle rust kunnen doen. Turnbull zei zowel in Washington als in Peking een goede vriend te hebben. Kiezen tussen die twee leek hem niet nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden