Australie en Britten ruzien over soldaten

CANBERRA (Reuter) - Waren de Australische soldaten lafaards of was de Britse commandant incapabel? Daarover is deze week een stevige woordenwisseling ontstaan tussen Britten en Australiers. Ze twisten over de vraag wie verantwoordelijk was voor het verlies van het Maleisische schiereiland en Singapore in 1942.

Deze week werden documenten uit 1942 bekendgemaakt, waaruit blijkt dat de Britse commandant, generaal Sir Archibald Wavell, zijn Australische troepen de schuld gaf. Hij beschuldigde de soldaten van ongehoorzaamheid, dronkenschap, verkrachtingen en zelfs moord.

De Australische regering is woedend over deze documenten die de eer van het Australische leger aantasten. Volgens minister van defensie Gordon Bilney zocht de Britse commandant een zondebok om tegenover Winston Churchill een excuus te hebben voor zijn verlies van het cruciale fort op Singapore. De Australische bond van oud-militairen stelt dat Wavell een in het ongerede geraakte commandant was. Hij zou het in Noord-Afrika hebben verbruid en later naar Singapore zijn overgeplaatst, waar hij plotseling in de oorlog verzeild raakte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden