Australië daagt Singapore niet

(Novum/AP) - Australië zal Singapore niet voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dagen wegens de voorgenomen executie van de Australische drugssmokkelaar Nguyen Tuong Van. Dat heeft de Australische premier John Howard dinsdag gezegd. Maandag had minister van buitenlandse zaken Alexander Downer dat publiekelijk overwogen, maar volgens Howard zou een dergelijke stap Nguyen niet helpen, als het plan al een kans van slagen zou hebben.

De 25-jarige Nguyen, een geboren Vietnamees, werd in 2002 op de internationale luchthaven Changi in Singapore gesnapt met 365 gram heroïne op zijn lichaam en in zijn bagage. Hij was van Cambodja onderweg naar Australië. In Singapore staat op het bezit van meer dan 15 gram heroïne de doodstraf, die daar door ophanging wordt voltrokken.

Downer zei maandag overigens al dat het voorstel om Singapore voor het Internationaal Gerechtshof te dagen weinig kans van slagen zou hebben. Singapore erkent het hof namelijk niet en het is ook maar de vraag of het hof de zaak-Nguyen in behandeling zou nemen. Sancties op het gebied van de handelsbetrekkingen waren voor Downer naar eigen zeggen geen optie, maar premier John Howard had wel aangegeven dat de zaak in Australië niet ongemerkt voorbij zal gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden