Australië boos over executie drugssmokkelende landgenoot

Australië houdt vanavond om elf uur Nederlandse tijd zijn adem in. Uitwoede, ongeloof en onmacht. Op dat tijdstip wordt in Singapore de 25-jarigeAustraliër Van Nguyen opgehangen.

Het is zijn straf voor het smokkelen van 398 gram heroïne. Barbaars,vinden veel ontzette Australiërs. Kerken en mensenrechtenorganisatieshebben opgeroepen om op het tijdstip van executie een minuut stil te zijn.

De verontwaardiging over de gruwelijke doodstraf is in Australiëuitgegroeid tot een orkaan van boosheid. Op televisie en in de krantenzijn elke dag beelden te zien van een broze, huilende moeder Kim Nguyen,die een bezoek brengt aan de Changi-gevangenis in Singapore. Zij kan haarter dood veroordeelde zoon alleen achter glas spreken. De voorschriftenverbieden een omhelzing of kus.

Moeder Kim kwam 25 jaar geleden als Vietnamese bootvluchteling naarAustralië. Op haar arm droeg zij de tweeling Van en Khoa. Khoa raakte aanheroïne verslaafd en bouwde schulden op. Om zijn tweelingbroer aan geldte helpen, besloot Van in 2002 bijna 400 gram heroïne van Cambodja naarAustralië te smokkelen. Tijdens een tussenstop in Singapore werd hijgearresteerd.

Natuurlijk is bekend dat Singapore zonder genade omgaat metdrugssmokkelaars. Wie meer dan 15 gram heroïne in zijn bezit heeft, kanrekenen op de doodstraf. Volgens Amnesty International heeft het land sinds1991 al 400 mensen gedood. Nederland weet ervan: Johannes van Damme werdin september 1994 opgehangen, nadat in zijn koffer 4,3 kilogram heroïnewas gevonden.

Dat de Australiër Van geen strafblad had en uit broederliefde handelde,interesseert Singapore niet. Premier Lee rekende fijntjes voor dat 398 gramheroïne op straat goed is voor 26000 porties drugs.

De onbuigzaamheid van de Singaporese autoriteiten heeft veelAustraliërs geschokt. De regering van Victoria, de deelstaat waar defamilie Nguyen woont, noemt de handelwijze 'barbaars'. Felleveroordelingen zijn er ook van parlement, kerken, en mensenrechtengroepen.Duizenden protestbrieven zijn geschreven, duizenden kaarsen tijdensgebedsdiensten opgestoken. Amnesty International voert een sms-actie ('SaveVan'). En vakbondsleden op de luchthavens dreigen vliegtuigen van SingaporeAirlines niet te laden en te lossen.

De Australische regering van premier John Howard zit met de golf vanwoede in haar maag. Ook Howard vindt de doodstraf voor zijn landgenootverwerpelijk. De premier zegt er alles aan gedaan te hebben om zijnSingaporese collega Lee op andere gedachten te brengen.

Howard heeft gewaarschuwd dat het ophangen van Van 'niet onopgemerktzal blijven in Australië'. Maar hij voelt niets voor een boycot, zoalsactiegroepen eisen. Daarvoor is Singapore een te belangrijkehandelspartner. En de regering doet ook niet mee aan een minuut stilte.“Dat moet iedereen zelf beslissen“, zei hij. Howard is op het moment vanophanging, vrijdagochtend in Australië, gewoon aanwezig bij eencricketwedstrijd.

De regering heeft wel samen met Vans advocaten een laatste verzoek aanSingapore gedaan: mag moeder Kim nog één keer haar zoon omarmen?Voorlopig is de enige geste dat Nguyen extra bezoek mag ontvangen, onderandere van twee vriendinnen. Zij vertellen dat hij zijn naderende executieopmerkelijk kalm accepteert. “Hij heeft de muziek voor zijn begrafenis aluitgezocht.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden