Australië blijkt foute sportvriend

Dopingprogramma in gidsland

Het lichtend voorbeeld voor de Nederlandse topsport, Australië, is van zijn voetstuk gevallen. Oranje kopieert veel van 'Down Under' in het streven bij de wereldtop te komen. Maar als dat niet zonder georganiseerde doping kan, moet Nederland daar dan wel bij willen horen? "Je hoopt altijd dat Nederland een uitzondering is. Maar eigenlijk heb je daar geen aanwijzingen voor", zegt professor Maarten van Bottenburg, hoogleraar Sportontwikkeling.

"Nederland wil een sportland zijn, zoals een land als Australië", schreef directeur Gerard Dielessen van NOC-NSF in een column voor zijn sportkoepel. Het Nederlandse topsportbeleid is de laatste jaren steeds meer geënt op het succesvolle Australische model. Maar dat succes blijkt nu het product van meer dan alleen een organisatiemodel. Onderzoek van de 'Australian Crime Commission', een overheidsorgaan dat zich richt op georganiseerde misdaad, bracht een uitgebreid dopingnetwerk aan het licht.

"Dit raakt de sport recht in het hart", zegt Van Bottenburg. De hoogleraar was betrokken bij een handvol onderzoeken naar de verbetering van het Nederlandse topsportklimaat. Ook het rapport 'Nederland in de top-10', de opmaat voor herverdeling van topsportgeld door NOC-NSF, kwam deels van zijn hand. In al die studies wordt Nederland langs de internationale meetlat gelegd en in al die studies willen we op Australië lijken. Een land met vergelijkbare welvaart en vergelijkbaar inwonertal (ruim 20 miljoen) dat zich vast in de mondiale top heeft genesteld.

Van Bottenburg vraagt zich af wat al die vergelijkingen nog waard zijn, als een belangrijk onderdeel van het sportieve succes een dopingprogramma is. "In onze studies hebben we geprobeerd de relatie tussen beleid en succes te vangen. Daarbij wisten we dat er factoren als doping in het spel zijn, maar we gingen er niet vanuit dat die onderdeel waren van het beleid. Als er ongeveer evenveel wordt bedrogen, blijft de kans op succes gelijk. Het Australische rapport laat zien dat er sprake was van georganiseerde doping. Dat werpt een nieuw licht op de zaak, daar móeten we echt naar kijken. Zo kun je Australië niet als lichtend voorbeeld zien."

Als Nederland in alles Australië volgt, hoe zit het dan met georganiseerde doping? "Ik weet het echt niet", verzucht Van Bottenburg. "Wat we de laatste tijd horen, is erg verontrustend. Je hoopt altijd dat Nederland de uitzondering is. Maar eigenlijk heb je daar geen aanwijzingen voor. Het probleem is dat alles in het geheim gebeurt. Geld, trainingsuren en talentontwikkeling kunnen we allemaal meten, dat is openbaar. Doping is zo moeilijk boven water te krijgen. Toch zie je dat uiteindelijk bijna alles aan het licht komt. Daar houd ik me maar aan vast. Wat wel zeker is: topsport heeft een groot probleem."

'Dit werpt nieuw licht op de zaak'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden