Australië al weg uit Afghanistan

Premier krijgt steun voor eerdere terugtrekking

Het plan om Australische troepen vervroegd uit Afghanistan terug te trekken kan rekenen op steun van de Australische oppositie. Het zou volgens oppositieleider Tony Abbott mogelijk moeten zijn om 'de klus eerder te klaren' dan verwacht was.

Premier Julia Gillard kwam gisteren met haar plan. Critici zeggen dat dit meer te maken heeft met de aankomende Australische verkiezingen dan met militaire strategie. Het plan kwam ook twee dagen na aanvallen van talibanstrijders in Afghanistan waarbij vijftig doden vielen.

De Navo is momenteel bezig met het overdragen van veiligheidstaken aan lokale autoriteiten. Sommige gebieden in het zuiden en het oosten zijn reeds overhandigd aan Afghaanse troepen.

Australië was oorspronkelijk van plan om net als de Navo 2014 als einddatum aan te houden, maar veel Australiërs hebben twijfels over de missie. De populariteit van Gillard fluctueert en 2013 is een verkiezingsjaar in Australië. Haar Labour zou weleens een nederlaag te verwerken kunnen krijgen.

Gillards aankondiging komt ruim een maand voor een belangrijk Navo-bijeenkomst. Op 20 en 21 mei komen in Chicago alle betrokken leiders samen om te praten over de strategie voor de terugtrekking eind 2014. Ook zou er gesproken worden over het financieren van het Afghaanse leger daarna.

Barack Obama licht op de bijeenkomst ook zijn plannen voor de terugtrekking toe. Het is voor de Amerikaanse president van belang dat er vóór de presidentsverkiezingen in november duidelijkheid is over de buitenlandse betrokkenheid in Afghanistan. Gillard ontkent overigens dat de versnelde Australische terugtrekking met Obama's verkiezingscampagne te maken heeft.

Gillard zegt dat er na de terugtrekking nog een beperkt aantal Australische troepen kan achterblijven. Australië zou wel haar deel aan de internationale steun blijven bijdragen en Afghaanse beveiligingstroepen na 2014 financieel blijven steunen. Ook het trainen van Afghaanse troepen behoort tot de opties.

Er dienen zo'n 1550 Australische militairen in Afghanistan, hoofdzakelijk in de regio Uruzgan. Volgens Australische media zijn er 23 Australische soldaten in Afghanistan omgekomen sinds het begin van de oorlog in 2001.

Wie blijft er wel tot eind 2014?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden