Aung San Suu Kyi krijgt 1,5 jaar extra

De verontwaardiging over de nieuwe straf van anderhalf jaar voor Aung San Suu Kyi is groot. Zij lijkt uitgeschakeld voor de verkiezingen.

De achterban van de gevangen Burmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi is enorm, en lijkt nog te groeien.

Zij is de enige winnaar van de Nobelprijs voor de vrede die gevangen zit. Bovendien lijkt het onmogelijk geen sympathie te voelen voor deze vreedzaam strijdende vrouw, die in 1990 al premier had moeten worden. In dat jaar won haar partij met ruime meerderheid de verkiezingen. Maar van de afgelopen twintig jaar zat Aung San Suu Kyi er zo’n veertien vast.

Bekende politici en filmsterren betuigen nu massaal hun steun aan de hoop van Burma. Op Youtube zegt de Britse premier Brown dat de wereld te weinig gedaan heeft aan dit onrecht, op Twitter liet een Zweedse minister (Zweden is nu EU-voorzitter) gisterochtend direct weten dat de nieuwe straf onterecht is.

Gisteren oordeelde een rechter na het zoveelste showproces dat de aanklacht wegens overtreding van nationale veiligheidswetten terecht is. Drie jaar extra gevangenis, luidde het vonnis.

Gekreun van ongeloof ging door het publiek in de rechtszaal. Scène twee: de entree van minister majoor-generaal Muang Oo, die bekendmaakte dat de junta de straf halveerde naar ’slechts’ 18 maanden, die ’bovendien’ als huisarrest kunnen worden uitgezeten. Deze mildheid verklaarde hij uit het feit dat Suu Kyi dochter is van de Burmese verzetsheld Aung San, en omdat hij onrust wil voorkomen.

De strafverlichting kan gezien worden als signaal van goede wil naar de Aziatische wereld. Dat Europa, Australië en de VS klagen is bekend, en zal weinig zeer doen. Maar in de Aziatische regio moet de junta van generaal Than Shwe de schijn van goede wil ophouden. Tegelijkertijd heeft de junta de zekerheid dat de charismatische oppositieleidster niet aan de voor 2010 voorziene verkiezingen mee kan doen.

Tegelijk met Aung San Suu Kyi werden twee van haar huisgenotes veroordeeld. Ook hun straf werd teruggebracht naar 18 maanden huisarrest. De veroorzaker van deze affaire, de Amerikaanse mormoon John Yettaw, zwom in mei met zelfgemaakte zwemvliezen door het meer bij Suu Kyi’s huis en bleef twee dagen. Hij kreeg gisteren zeven jaar cel voor immigratieovertredingen en zwemmen in een verboden zone.

Het is een raadsel waarom Suu Kyi de man niet wegstuurde. Ze schijnt eenieder die Yettaw voor gek uitmaakt, terecht te wijzen. Staand hoorde zij gisteren het vonnis aan. Zachtjes dankte ze na afloop de aanwezige diplomaten voor het volgen van haar proces, dat 86 dagen duurde. „Ik hoop dat wij in de toekomst samen kunnen werken aan de vooruitgang van dit land”, zei ze volgens een anonieme diplomaat.

De Britse ambassadeur Mark Canning prees de houding van Suu Kyi. „Ondanks twee decennia van zware druk, komt ze nog erg rustig en waardig over, zonder een een spoortje bitterheid richting de aanklagers.”

Thuis heeft Suu Kyi geen satelliet en geen internet, slechts kranten, radio en staatstv. Haar twee zoons mogen het land niet in en hun brieven moeten door de censuur.

VN-baas Ban Ki-moon eiste gisteren haar vrijlating. Suu Kyi’s advocaten proberen nu via de VN vrijspraak te krijgen, omdat zij vastzit in strijd met internationale rechtsverdragen. De Franse president Sarkozy wil strengere EU-sancties. Maar of dat tot iets leidt, is de vraag. Zo repte Sarkozy over hout en diamanten, maar zei hij niets over het Franse oliebedrijf Total, dat in Burma actief is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden