Aung San Suu Kyi: Journalisten zitten terecht vast

Aung San Suu Kyi Beeld AFP
Aung San Suu KyiBeeld AFP

De Burmese leider Aung San Suu Kyi ziet geen enkel kwaad in het feit dat twee journalisten in haar land onlangs zeven jaar celstraf hebben gekregen.

Iris Ludeker

Tijdens een regionale top in Vietnam liet ze donderdag desgevraagd weten dat de veroordeling niets te maken heeft met de vrijheid van meningsuiting, ook al stelde het kantoor van de VN-Mensenrechtencommissaris deze week dat Burma 'een campagne tegen journalisten' voert.

De twee Burmese verslaggevers van het internationale persbureau Reuters werden op 3 september veroordeeld, omdat ze staatsgeheimen ontvreemd zouden hebben. De twee deden onderzoek naar een massamoord op Rohingya-moslims die het Burmese leger beging in het dorp Inn Din. De journalisten kregen tijdens hun onderzoek geheime documenten toegespeeld door politie-agenten - een opzetje, denken ze nu, want even later werden zij gearresteerd.

De Burmese rechter dacht daar echter anders over, en bepaalde ondanks zware internationale druk dat de twee de wet op staatsgeheimen hadden overtreden. Volgens Aung San Suu Kyi gebeurde dat in een transparante rechtszaak die zich volgens alle rechtsstatelijke principes voltrok. "Als ze willen, kunnen ze in beroep gaan tegen het vonnis en uitleggen waarom het fout is", zei ze donderdag.

Rohingya

Het was niet de eerste omstreden uitspraak, die Aung San Suu Kyi deed in Hanoi. De 73-jarige Nobelprijswinnares, ooit een mensenrechtenboegbeeld vanwege haar verzet tegen de militaire junta in Burma, is in diskrediet geraakt sinds zij in 2016 als (de facto) politiek leider van het land aantrad. Haar reputatie raakte vooral aangetast nadat het Burmese leger vorig jaar met een keiharde militaire campagne 700.000 Rohingya-moslims naar buurland Bangladesh verjoeg. De Rohingya vormen een islamitische minderheid in de westelijke provincie Rakhine, die sinds jaar en dag gemarginaliseerd en gediscrimineerd wordt.

Het leger begon zijn campagne toen een militante Rohingya-groep enkele tientallen politieposten in Rakhine aanviel. Dat ging gepaard met brandstichting, moord en verkrachtingen - op zo'n schaal dat de Verenigde Naties vorige maand een rapport uitbrachten waarin werd opgeroepen enkele Burmese generaals wegens genocide te vervolgen.

Aung San Suu Kyi heeft tot nu toe geen afstand genomen van het leger, en ook in Hanoi was zij zeer voorzichtig. Bij nader inzien, zo gaf ze toe, had de situatie in Rakhine 'beter afgehandeld' kunnen worden.

Lees ook:

Aung San Suu Kyi moet mensenrechtenprijs inleveren

Het Amerikaanse holocaustmuseum heeft zijn hoogste onderscheiding aan Aung San Suu Kyi teruggetrokken.

Waarom Aung San Suu Kyi blijft zwijgen (2017)

Duizenden Rohingya ontvluchten als opgejaagd wild het land, maar Aung San Suu Kyi blijft stil. Wat is er aan de hand?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden