Aung San Suu Kyi blijft zwijgen over de Rohingya

Aung San Suu Kyi (midden).Beeld EPA

De reputatie van de Burmese politica, mensenrechtenactivist en Nobelprijs-laureaat Aung San Suu Kyi begint onmiskenbaar barsten te vertonen. Dat komt door haar stilzwijgen over het schrijnende lot van duizenden gevluchte Rohingya, een rechteloze islamitische minderheid in het boeddhistische Burma.

Met de Nationale Liga voor Democratie (NLD) strijdt vrijheidsboegbeeld Suu Kyi sinds 1988 voor democratisering van haar land waar, sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1948, een militair regime de dienst uitmaakt.

Een jaar na de oprichting van de NLD kreeg Suu Kyi huisarrest. Bijna vijftien jaar was ze politiek gevangene onder eigen dak. Het regime gaf haar de keuze naar het buitenland te gaan, maar in plaats van zich bij haar man en kinderen in de VS te voegen, schikte ze zich in haar huisarrest. Het opgeven van de nabijheid van haar zoons was een groot offer, maar ze was zich 'altijd bewust van het feit dat anderen meer hadden moeten opgeven dan ik'.

Haar waardigheid, strijdkracht en overtuigd pacifisme bezorgden haar internationale lof. Elke vrijheidsprijs die er te winnen viel leek haar te worden toegekend. Met in 1991 de kroon op haar werk: de Nobelprijs voor de vrede.

Verantwoordelijkheid bij mensensmokkelaars
In 2010 kwam Suu Kyi vrij. In 2011 voerde het militair bewind vergaande politieke hervormingen door, en bij de eerste democratische verkiezingen van een jaar later won Suu Kyi een zetel in het parlement. Bij de nieuwe verkiezingen, in november van dit jaar, zet de politica in op het presidentschap. Maar nu alle ogen gericht zijn op Burma door de vlucht van de Rohingya, die door landen waar ze onderdak zoeken in de kou worden gelaten, houdt Suu Kyi zich angstvallig stil. De regering ontkent enige verantwoordelijkheid. Volgens hen ligt die bij Thaise mensensmokkelaars en niet bij het feit dat de moslimminderheid in eigen land wordt vervolgd.

Internationale organisaties uiten hun kritiek op het 'zwijgend toestemmen' van Suu Kyi. Burma-expert van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, David Mathieson, noemt haar 'waar het om mensenrechten gaat een teleurstelling'.

In de strijd met het militaire bewind was Suu Kyi's morele autoriteit haar belangrijkste wapen, maar die zet ze nu niet in. Desondanks, of juist daardoor, is ze onverminderd populair bij de boeddhistische bevolking: haar belangrijkste gevolg in de aanstaande verkiezingen. "Ze is bang dat, als ze zich uitspreekt over de Rohingya, ze haar electoraat verliest", zegt Mathieson. "En ze heeft nu maar een doel: het presidentschap."

Eindelijk kwam er gisteren redding voor de opvarenden van een drijvend vluchtelingenkamp vol Rohingya. Maandenlang dreef dit drijvende vluchtelingenkamp met 400 moslims uit Burma op zee.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden