Aung San Suu Kyi bezoekt Rohingya-gebied

Aung San Suu Kyi ontmoet leden van het Myo-volk in de westelijke deelstaat Rakhine. Uit deze staat zijn de afgelopen maanden zeker 600.000 Rohingya-moslims gevlucht voor geweld van het leger. Over de terugkeer van deze Rohingya sprak Suu Kyi niet.Beeld AFP

Eindelijk bezoekt de ooit gelauwerde Nobelprijswinnares van de Vrede Aung San Suu Kyi het conflictgebied in de westelijke deelstaat Rakhine. 

Het is voor het eerst dat zij als leider van het overwegend boeddhistische Burma voet zet in het door conflicten geteisterde gebied. In twee maanden tijd zijn ruim 600.000 Rohingya-moslims naar buurland Bangladesh gevlucht voor het geweld van het Burmese leger.

Volgens regeringswoordvoerder Tin Maung Swe kwam Suu Kyi aan in de hoofdstad Sittwe, waarna ze per helikopter richting de noordelijke stad Maungdaw vloog. Dat is een van de zwaarst getroffen delen van de regio. Daar ging Suu Kyi in gesprek met een groep religieuze moslimleiders. Tegen hen zei ze dat iedereen vreedzaam moet samenleven en geen onderlinge ruzie moet maken. Ze voegde daaraan toe dat de overheid er is om hen te helpen, aldus persbureau Reuters.

De Burmese leider sprak niet over de honderdduizenden gevluchte Rohingya die nu in megakampen in Bangladesh verblijven. Unicef waarschuwde dat zij daar in erbarmelijke omstandigheden leven. Hulpverleners kunnen de opvang nauwelijks aan en onhygiënische toestanden zorgen voor uitbraken van ziektes als diarree.

Etnische zuivering

De vluchtelingenstroom kwam op gang toen Rohingya-rebellen op 25 augustus politieposten en een legerbasis aanvielen uit onvrede voor de manier waarop zij al jaren worden behandeld. Als reactie daarop startten Burmese troepen een offensief. Mensen werden vermoord, gefolterd en verkracht en dorpen gingen in vlammen op. Volgens Amnesty International is er ‘overweldigend bewijs’ dat militairen een etnische zuivering uitvoeren tegen de Rohingya.

Een maand geleden stelde de Burmese regering dat de terugkeer van de Rohingya de hoogste prioriteit heeft. Samen met Bangladesh heeft Burma een werkgroep opgericht om vluchtelingen terug te laten keren. “Wie erkend is als vluchteling wordt zonder probleem geaccepteerd”, zei een Burmese minister tegen de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

Zware kritiek

Zo makkelijk is dat echter niet voor een groot deel van de Rohingya. Buiten het feit dat zij bang zijn voor het leger en dat hun huizen grotendeels zijn verwoest, hebben zij geen identiteitspapieren. Als minderheid krijgen zij niet automatisch hun staatsburgerschap bij geboorte. Bangladesh erkent de nieuwkomers officieel ook niet als vluchtelingen.

Voormalig Nobelprijswinnaar Suu Kyi krijgt vanuit de hele wereld zware kritiek op de manier waarop zij deze crisissituatie aanpakt. Ze zou te weinig hebben gedaan om het Burmese leger in toom te houden. Maar Suu Kyi heeft geen zeggenschap over de veiligheidsdiensten. Het leger, dat Burma decennialang als een dictatuur bestuurde, is eigen baas. Wel heeft Suu Kyi de mensenrechtenschendingen in haar land veroordeeld in een speech op de Burmese tv.

Lees ook: Waarom Aung San Suu Kyi blijft zwijgen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden