Audi-vleugel

Terecht gispt hoogleraar kunstgeschiedenis Chavannes de hypocrisie van de Amsterdamse raad, die het Stedelijk Museum in Amsterdam opdracht gaf sponsors te zoeken voor de bouw van een nieuwe vleugel en nu boos is dat de sponsor, auto-fabrikant Audi, in ruil daarvoor auto's wil exposeren (Podium, 12 oktober). Jammer alleen dat Chavannes een ander aspect van de kwestie onbesproken laat, namelijk dat de, in de jaren vijftig naar een idee van oud-directeur van het Stedelijk Museum W. Sandberg gebouwde, vleugel aan de Amsterdamse Van Baerlestraat moet verdwijnen om plaats te maken voor die nieuwe 'Audi-vleugel'.

Amsterdam Leonoor de Graaf

De Sandberg-vleugel is de laatste jaren willens en wetens verwaarloosd. Er wordt al gesproken en geschreven van 'die vervallen schuur - weg ermee', maar dat is pure demagogie.

Het is als met elk achterstallig onderhoud: dat is gemakkelijk (en met aanzienlijk lagere kosten dan nieuwbouw) in te halen. De gang van zaken doet sterk denken aan de discussies in de vorige eeuw over de grachten in de Amsterdamse Jordaan. Die werden evenmin onderhouden, zodat de kaden vervielen en het water begon te stinken. 'Demp die stinksloot' werd dan als remedie geroepen en helaas: de Elandsgracht, de Lindengracht, de Westerstraat, de Willemstraat verloren het water en daarmee hun karakteristiek. Bij alle geharrewar wordt er nu volstrekt aan voorbijgegaan dat de Sandberg-vleugel in al z'n eenvoud een mooi voorbeeld is van functionele architectuur (al kwam het ontwerp van de tafel van een anonymus bij de gemeentelijke dienst voor publieke werken). De vleugel vormt een hoofdstuk uit de geschiedenis van de Nederlandse museumarchitectuur: een open ruimte, die met panelen gecompartimenteerd kon worden, met royaal zijlicht dat met luxaflex getemperd kon worden, en verder geen poespas. Tussen het Van Gogh en het Stedelijk Museum heeft de gemeente nu wel een strook grond omgedoopt tot 'Sandbergplein', maar de erfenis van Sandberg zelf wordt bedreigd. Wat voor gedachtekronkels zouden daarachter zitten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden