Audi A4: nu nog premiummer

Premium rukt op in autoland. Dus hoe topklasse is de nieuwe Audi A4 nu alles premium is?

Audi's waren ooit omhooggevallen Volkswagens, halverwege de top waar BMW en Mercedes-Benz hun klassieke titanenstrijd voeren in het hoge luxesegment. Maar die tijd is lang voorbij. Audi zelf is zo'n premiummerk geworden namens de Volkswagen-groep. Waar Audi in de jaren tachtig stond, staat Volkswagen nu op de premiumladder; een comfortabel gevoel van welbehagen in nieuwe Golfs en Passats, Audi betekent intussen: luxe.

Premium rukt op in autoland. Hyundai kondigt het luxemerk Genesis aan. Ford biedt de veeleisende klanten de Vignale-VIP-lijn. Renault koketteert met de nieuwe Initiale Paris-edities. Citroën kent het verzelfstandigde merk DS als spinoff. De Japanners hadden het al eerder goed gezien, Toyota met Lexus en Nissan met Infiniti. Nu er een nieuwe A4 op de markt verschijnt, is de vraag hoe Audi zich in al het premiumgeweld blijft onderscheiden.

Voorsprong door techniek belooft het Beierse merk steevast. De A4 zit tjokvol elektronica. Bijna 90 controle-units wisselen continu data uit, bijvoorbeeld over de adaptieve cruisecontrole waarmee je in de file het stuurwiel uit handen kunt geven. Optioneel is een digitaal cockpitdashboard. De sfeerverlichting telt dertig kleuren. Je smartphone laad je via inductie draadloos op.

Techniekfreaks zullen ervan smullen. De A4 is meer dan ooit een rijdende computer. Maar Europese autoclubs krijgen hier de zenuwen van. Hun koepel FIA pleit bij de EU voor privacywetgeving, omdat veel auto's ongemerkt data zouden grazen. De consument raakt intussen gewend aan een leven dat altijd online is, ook onderweg. Audi biedt een hardware-module aan om dat mogelijk te maken.

Met het wegvallen van subsidies voor CO2-zuinige verbrandingsmotorauto's, zal deze A4 het op eigen premiumkracht moeten rooien. Een grote A4-rivaal zou weleens de ontsjoemelde Passat kunnen zijn. Volkswagen laat ook die elke nieuwe editie weer ietsje verder omhoogvallen. Steeds een beetje premiummer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden