Aubergines met tomaten

Amerikanen noemen een aubergine een eggplant. Niet dat de groente (botanisch gezien eigenlijk een vrucht) iets met eieren te maken heeft, maar sommige soorten zijn eivormig, vandaar.

Italianen spreken van melanzana, Grieken hebben het over melitzana. Beide woorden zijn afgeleid van het Latijnse Malus insana: 'appel der krankzinnigheid'.

Waarmee niet gezegd is dat je van een aubergine gek wordt, integendeel. De oorsprong van het woord suggereert juist een heel andere werking van de aubergine. Vatin gana is Sanskriet voor: anti-flatulentie groente! Dit gaf de aanzet tot het Perzische badingen en het Arabische albadingen. Het Catalaanse alberginia leidde tot de Franse (en Nederlandse) vorm: aubergine.

Dit recept is gebaseerd op een recept van Claudia Roden, een autoriteit op het gebied van de Midden-Oosterse keuken. Het is zowel warm als koud erg lekker.

Snijd de aubergines in vrij dikke schijven. Strooi er zout over en laat minstens een half uur uitlekken in een vergiet. Druk daarna het vocht eruit (bijvoorbeeld met een lepel) en dep droog met keukenpapier of theedoek.

Bak de schijven op een laag vuurtje met de knoflook in de olijfolie. Keer ze één keer om tot ze zacht zijn. Doe de tomaten erbij en prak ze voorzichtig fijn in de pan. Voeg hierna de peterselie, wijnazijn en suiker toe. Breng op smaak met zout en peper, en laat op een laag vuurtje pruttelen totdat de aubergineschijven goed gaar zijn. Dien niet meteen op, maar laat de hitte er even van afgaan. Dan smaakt het nog beter.

Wie iets meer vulling aan het geheel wil geven, kan 250 gram gekookte kikkererwten toevoegen. Dit gerecht is ook heel lekker met courgettes in plaats van aubergines. Samen kan ook, maar neem dan van beide groenten ongeveer de helft.

Ingrediënten: 750 gram aubergines

3 tenen knoflook (geperst)

5 el olijfolie

400 gram tomaten (ontveld en in stukjes gesneden)

2 el bladpeterselie (fijngehakt)

2 el wijnazijn

1 el suiker

zout en versgemalen peper

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden