Recept

Aubergine met rookkaas en groentenbulgur

Beeld colourbox

Wat de boer niet kent, eet hij niet? Geldt allang niet meer. Bulgur bijvoorbeeld is zoetjesaan ingeburgerd. 

In de jaren negentig gaf ik in deze rubriek geregeld een recept uit de Arabische keuken. Toen constateerde ik dat sommige supermarkten een 'schap van een meter voor allochtonen' hadden. Niet gul, maar zo hoefde je tenminste niet voor elk Midden-Oosters ingrediënt op reis te gaan. Nu staat bulgur zelfs in mijn dorp gewoon naast de pandanrijst - ooit ook heel exotisch want rijst was vroeger speciaal voor pap. Dit bijzondere tarweproduct is dus zo gewoon geworden dat je er best eens op z'n Hollands mee aan de slag kunt. De combinatie van aubergine met rooksmaak heb ik afgekeken van de dip 'baba ganoudsj', ook die smaakt gerookt het best.

Ingrediënten voor twee personen:

150 g fijngesneden soepgroenten
100 g bulgur
uitgeperst teentje knoflook
50 ml slagroom
1 aubergine (250 g)
olijfolie
peper
zout
125 g rookkaas in plakken

De soepgroenten met knoflook en de in een zeef afgespoelde bulgur in een pannetje onder ruim kokend water met wat zout zetten, 5 minuten koken in open pan. Afgieten in een zeef, terugdoen in de pan en 5 minuten toegedekt van het vuur af laten staan. Room erdoor roeren. De aubergine wassen, vruchtaanzet wegdoen. In plakken (1 cm dik) snijden. Deze plakken rondom inkwasten met olijfolie, bestrooien met peper en zout. Op een rooster vlak onder een gloeiende grill aan weerszijden laten bruinen.

Een ovenvaste schotel met olijfolie bestrijken. De rookkaas in vieren snijden. Telkens 2 kwartplakjes op een plak geroosterde aubergine leggen. Dakpansgewijs langs de rand van de schotel schikken. Opnieuw onder de grill zetten tot de kaas licht smelt. De groentenbulgur naast de plakken aubergine scheppen. Warmhouden tot u aan het hoofdgerecht toe bent.

Menusuggestie. Vooraf: Bonensla. Een miniblikje bonenmix mengen met een vinaigrette van olijfolie, frambozenazijn, knoflook, peper en zout. Verdelen over 2 bordjes belegd met blaadjes sla. Met wat bieslook en in een droge koekepan geroosterde pijnboompitten bestrooien.

Na: Koffievla met walnoten. Vanillevla in coupes bestrooien met poederkoffie, doorroeren met een mes, bestrooien met gehakte walnoten.

Meer inspiratie nodig voor de dagelijkse dis? Bekijk onze receptenpagina.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden