Attje Kuiken is het nieuwe gezicht van de PvdA-fractie

Tweede Kamerlid Attje Kuiken in het Tweede Kamergebouw op weg naar de wekelijkse fractievergadering van de PvdA. Beeld ANP
Tweede Kamerlid Attje Kuiken in het Tweede Kamergebouw op weg naar de wekelijkse fractievergadering van de PvdA.Beeld ANP

Attje Kuiken wordt in elk geval tot de Tweede Kamerverkiezingen van maart de nieuwe fractieleider van de PvdA. Dat heeft de fractie vandaag besloten tijdens een ingelaste vergadering. Kuiken volgt Diederik Samsom op. Die vertrok vandaag nadat hij het in de strijd om het lijsttrekkerschap moest afleggen tegen vicepremier Lodewijk Asscher.

Nicole Besselink

Het is de afgelopen jaren hard gegaan met de politieke carrière van Attje Kuiken: elk jaar kreeg ze er een nieuwe invloedrijke functie bij. In 2014 nam ze het woordvoerderschap asielzaken over, vorig jaar werd ze verkozen tot vicefractievoorzitter en nu, weer een jaar later, zal ze na het vertrek van Diederik Samsom in elk geval tot aan de verkiezingen van maart de honneurs waarnemen als voorvrouw van de fractie.

Kuiken (39) geldt als vertrouwelinge van Samsom. Hij had haar in 2014 graag in het fractiebestuur zien komen. Toen Khadija Arib meer stemmen behaalde, kreeg Kuiken de zware asielportefeuille. Het jaar erop schoof Martijn van Dam door naar het kabinet en kwam er voor Kuiken alsnog een plek vrij in het bestuur, nu als vicefractievoorzitter. In die rol moest ze ervoor zorgen dat de neuzen in de fractie dezelfde kant op staan. Een eervolle, maar ook lastige post.

Tegelijkertijd heeft ze het druk als asielwoordvoerder. Telkens moet ze een middenweg zien te vinden tussen kabinetsafspraken én de wensen van de PvdA-achterban. Vooral de permanente regeling voor afgewezen asielkinderen die al lang in Nederland wonen, steekt veel leden. Ze vinden dat te weinig kinderen verblijfspapieren krijgen, hoe vaak Kuiken op partijraden ook uitlegt dat er in de overgangsfase zo'n 1600 kinderen en gezinsleden mee zijn geholpen.

Idealen

Als nieuwe fractievoorzitter zal Kuiken voorlopig acht weken het gezicht zijn van de fractie. Zoveel vergaderweken staan er nog op de agenda voordat het verkiezingsreces begint. Na de verkiezingen liggen de opties open: Asscher kan Kuiken vragen aan te blijven tot een nieuw kabinet is gevormd en hij minister-af is. Vervolgens kan Asscher het stokje in de Kamer overnemen, tenzij hij weer in het kabinet belandt.

Met Kuikens verkiezing krijgt het Binnenhof er naast Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren een vrouwelijke fractieleider bij. Kuiken vertelde afgelopen zomer in Trouw dat ze als twintiger twijfelde of ze de politiek in wilde. "Toen zei een heel gerespecteerde partijgenote: 'Als alle vrouwen zoals jij blijven denken dat ze het op een presenteerblaadje aangereikt moeten krijgen, wordt het natuurlijk nooit wat in het leven.' Ze bedoelde dat je moet gaan voor wat je belangrijk vindt. Dat heeft mij gemotiveerd."

Twee weken geleden vierde Kuiken, geboren in Groningen en getogen in Hoogezand-Sappemeer, haar tienjarig jubileum als Kamerlid. Ze gelooft in pragmatische politiek, vertelde ze in Trouw. "Ik ben heel erg van de idealen, maar niet van het dromen over grote vergezichten. Als het niet meteen lukt om grote stappen te zetten, moet je knokken voor de kleine stapjes."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden