'Atticus Capital tegen bod Euronext op LSE'

(Novum/Betten) - Atticus Capital heeft zich uitgesproken tegen een bod van Euronext op de London Stock Exchange (LSE). Dat meldt de Financial Times woensdag. Atticus Capital heeft een belang van 9% in het beursbedrijf.

"We zijn tegen de LSE-transactie tenzij Euronext een veel lagere prijs kan betalen dan de prijs waarvan op het moment sprake van zou zijn", zo citeert de zakenkrant David Slager, portfolio manager van Atticus European Fund. Slager zou volgens de krant meer een voorstander zijn van een fusie tussen Euronext en Deutsche Borse, waarin Atticus 6,5% houdt.

Gisteren liet de Britse Competition Commission nog weten toe te staan dat Deutsche Borse of Euronext de London Stock Exchange (LSE) overneemt, mits elke partij een pakket maatregelen doorvoert om de onafhankelijkheid te waarborgen van de instelling die voor de clearing zorgt van de transacties op de LSE.

In het geval van Euronext zou de rechtstreekse invloed van Euronext over de clearinginstelling LCH.Clearnet moeten worden opgeheven. Euronext heeft een belang van 41,5% in LCH.Clearnet. In het geval van Deutsche Borse zou een dergelijke maatregel alleen nodig zijn indien LCH.Clearnet zou worden vervangen door een clearinginstelling verbonden met Deutsche Borse.

Verder wil de Competition Commission dat Deutsche Borse en Euronext er zich toe veplichten de toegang tot de clearinginstelling voor een potentiële concurrent van de LSE niet te belemmeren en de gebruikers een grotere zeggenschap te geven over een beslissing omtrent een verandering van clearinginstelling.

Euronext stelde gisteren in een reactie de inhoud van het rapport te zullen bestuderen en de mogelijke economische impact van de gevraagde verbintenissen te analyseren, 'in het bijzonder de afstotingsvereiste met betrekking tot het aandeel van Euronext in LCH.Clearnet'. Euronext zal in nauw overleg met haar aandeelhouders 'alle beschikbare strategische opties beoordelen om de aandeelhouderswaarde te maximaliseren.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden