Atofina eist verbod acties

VLISSINGEN - Atofina in Vlissingen wil dat de rechter in Middelburg Greenpeace verdere actie bij de fabriek verbiedt.

Ook wil ze dat de milieu-organisatie de acht kuub vervuild slib opruimt die zij bij het bedrijf heeft gedumpt en alle door de acties te maken kosten vergoedt. Atofina eiste dat in een kort geding dat gisteren diende voor de president van de rechtbank in Middelburg.

De politie heeft gisteren op het bedrijfsterrein van Atofina in Vlissingen tien actievoerders van Greenpeace aangehouden. Zij maakten deel uit van een groep van zestien actievoerders die 'sochtends het bedrijfsterrein van Atofina bezetten. De politie heeft bij een aantal van de actievoerders neksloten, waarmee die zich aan het toegangshek hadden vastgeketend, doorgeslepen.

De politie ziet af van eenzelfde actie bij vijf actievoerders die nog op een laadstation en op een van de daken van het bedrijf zitten. Vonken bij het losslijpen zouden daar gevaar kunnen opleveren.

Greenpeace protesteert tegen het gebruik van tributyltin (TBT) bij Atofina. TBT wordt aan sommige verven toegevoegd om aangroei van algen en zeepokken aan de scheepsromp te voorkomen. Volgens Greenpeace komt de stof in het milieu terecht. Zeer kleine hoeveelheden TBT zouden al tot schadelijke effecten op het zeeleven leiden.

Op internationaal niveau wordt al jaren gewerkt aan een verbod op TBT. De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) van de VN, streeft naar een wereldwijd verbod per 1 januari 2003.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden