Atletiekploeg voor EK bijna rond

HECHTEL - Laurens Looije werd zaterdag tijdens de Nacht van Hechtel de zestiende Nederlander die aan de verlangde richtprestaties voor de EK in Boedapest voldeed. De Zoetermeerder is de derde die over twee weken actief zal zijn in het polshoog. Monique de Wilt en Christian Tamminga gingen hem voor.

Van onze sportredactie

De deelname van Marko Koers op de 800 m is nog steeds onzeker. Hij mag als enige zelf beslissen of hij iets in Boedapest te zoeken heeft. Koers is nog maar sinds kort in het circuit teruggekeerd na een langdurige blessureperiode. In Hechtel bleef hij met 1.47,28 nog ruim boven de richttijd van 1.46,00.

“Ik had hier graag onder de 1.47 gelopen”, zei hij. “Dan was de progressie echt volgens plan geweest.” Op 25 juli maakte Koers in Ingolstadt zijn rentree in 1.47,90, vier dagen later ging in Parijs de mijl in 3.58,48. “Het herstel kan soms ineens met grote stappen komen. Dit stapje hier was eigenlijk iets te klein.”

Toch was Koers niet ontevreden. “Ik heb tot 600 meter goed mee kunnen draaien. Daarna ging de kaars uit. Op dat laatste stuk mis ik nog vorm en hardheid. Ik blijf positief gestemd en heb me voorgenomen kalm te blijven en niet te veel tegelijk te willen. Dat is best moeilijk, maar ik kan het opbrengen. Als jongetje hield mijn trainer Theo Joosten me het woord volharding al voor. Daar heb ik veel aan in deze periode.”

De beslissing om al of niet over twee weken naar de EK in Boedapest te gaan, houdt Koers nog open. “Ik ga in principe als ik een kans heb in de finale te komen. Op de 800 of de 1500 meter. Ik heb nog twee weken de tijd.” Woensdag loopt Koers in Stockholm de 1000 m, een week later in Zürich de 1500 m. “Dan hoop ik er klaar voor te zijn. Ik heb nog nooit een titeltoernooi gemist en dat wil ik nu ook niet doen.”

Opmerkelijk was de rentree van Kamiel Maase, bij wie eind april net als bij Koers een stressfractuur was geconstateerd. De Leidse microbioloog scherpte op de 5 km zelfs zijn persoonlijke record met een seconde aan tot 13.29,20.

Christian Tamminga en Laurens Looije stuwden elkaar met de polsstok naar grote hoogte. Het duo vocht een boeiend duel uit, dat het Nederlands record van 5,70 m via 5,71 m naar 5,76 m tilde. Tamminga was een week eerder in Israël al voor de EK geslaagd.

In Hechtel, waar de schelle indianenkreten van het 'menneke', zoals de Belgen hem noemden, het publiek tot groot enthousiasme brachten, kwam hij als eerste over de nieuwe recordhoogte van 5,71 m. Looije, die met zijn contactlenzen steeds meer hinder kreeg van het slechter wordende zicht, deed hem dat na, zij het in de derde en laatste poging.

Recordhoogte

Tamminga (24) had het laatste woord. De kleine Hagenaar, 1,72 m lang en 67 kg wegend, wipte tijdens de reeds ingevallen duisternis al in zijn eerste poging over 5,76 m. Troostprijs voor Looije was de kwalificatie voor de EK.

Technisch directeur Bert Paauw van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie dient vandaag op het bondsbureau in Nieuwegein zijn voordracht in aan het bestuur. “In de ruim zes jaar dat ik in functie ben, heeft het bestuur nog nooit nee gezegd”, zei hij. Paauw schatte in Hechtel in dat de Oranje-equipe voor de EK uit twintig atleten zal bestaan. “Dat is precies het aantal waar ik tevoren op had gehoopt”.

Vooruitlopend op zijn voordracht noemde hij als vrijwel zekere factor de 4x100 m mannen, die met 39,04 seconden slechts vierhonderdste op de richttijd tekortkwam. “Dat is de vijfde Europese tijd dit jaar.” Naast de al geplaatste Troy Douglas en Patrick van Balkom zal er voor de overige drie lopers (van wie één reserve) een keus worden gemaakt uit Dennis Tilburg, Patrick Snoek, Miguel Janssen en Martijn Ungerer.

De kans dat ook de 4x400 m vrouwen wordt aangewezen, achtte Paauw heel klein. “Door de blessure van Angelique Banket hebben we naast Jongmans, Goossens en Karenbeld geen goede vierde loopster meer over. Dan is het voorbij.”

Over Koers zei Paauw: “Gezien zijn staat van dienst heeft hij de vrijheid gekregen in overleg met zijn coach uit te maken of hij naar de EK gaat”.

Vandaag zal tevens worden beslist of drie kandidaten in de loop van de week alsnog een mogelijkheid krijgen 'ergens' aan de richtprestaties te voldoen. Het gaat om de discuswerpers Pieter van de Kruk en Mike van der Bilt en steepleloper Casper Vroemen. “Andere bespreekgevallen verwacht ik niet”, zei Paauw. Kees Koppelaar, bondscoördinator midden- en lange afstand, dacht daar anders over. “Ik ga Sander Schutgens voordragen. Die jongen is maar vijf seconden boven de richttijd op de 5 km gebleven. Hij verdient het. Ik kan het allicht proberen.”

Er vielen nog enkele andere goede verrichtingen van Nederlanders in de Nacht van Hechtel te noteren. Zo won Gert-Jan Liefers imponerend de 1500 meter in een persoonlijk record van 3.37,28. Bij de start was de 20-jarige Apeldoorner nog misselijk van een laat ingenomen bakje koffie. Corrie de Bruin deed in een klein veld wat van haar verwacht werd en won het kogelstoten met 18,43 m.

Opvallend was de duik onder de twee minuten die Ester Goossens deed op de 800 m. Ze werd vijfde in 1.59,24. Na Elly van Hulst, Ellen van Langen en Stella Jongmans (die zaterdag opgaf) werd ze de vierde Nederlandse onder de 120 seconden. De 800 meter heeft Goossens eigenlijk afgezworen maar voor Hechtel maakte ze weer een uitzondering. “Dit is leuk, maar ik blijf verder lekker toch 400 meters doen, hoor.” Maria Mutola uit Mozambique bracht de beste wereldtijd van dit seizoen op 1.57,03.

De zestien atleten die zeker zijn van deelname aan de EK in Boedapest (van 18 tot 23 augustus) zijn:

Monique de Wilt (polshoog) Corrie de Bruin (kogel/discus) Lieja Koeman (kogel) Ester Goossens (400 horden en vlak) Jacqueline Goormachtigh (discus) Stella Jongmans (800 m) Wilbert Pennings (hoog) Kamiel Maase (10.000 m) Robin Korving (110 m horden) Jack Roosendaal (tienkamp) Gert-Jan Liefers (800 m/1500 m) Troy Douglas (200 m) Patrick van Balkom (100 m/200 m) Marcel Laros (3000 m steeple) Christian Tamminga en Laurens Looije (polshoog).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden