Atletiekploeg met perspectief

In grootste Nederlandse afvaardiging ooit op WK indoor schuilen liefst vier kanshebbers op eremetaal

Het spel om duizendste delen van een seconde in Sotsji wekte vanwege een verloren olympische schaatstitel beroering in Nederland. Toen zeventien jaar eerder atlete Nelli Cooman met een marge van vierduizendste seconde wereldkampioene 60 meter werd, had buiten Canada niemand te doen met de op millimeters verslagen Angella Issajenko.

Cooman sloeg in 1987 tijdens de eerste WK indooratletiek in Indianapolis op de kortste sprint toe. Het op de buitenbanen zo nietige Nederland had zich in de jaren tachtig op Europees niveau zowaar opgeworpen als indoornatie van formaat. Met de even controversiële als excellerende Cooman als handelsmerk.

Onder aanvoering van de toenmalige wereldrecordhoudster werden op de twee eerste WK's indoor drie titels en een bronzen medaille gewonnen. Daarna ging het ook in de wintermaanden weer bergafwaarts met de Nederlandse atletiek, zelfs kwantitatief waren de afvaardigingen de laatste vier edities minimaal. Vijfkampster Karin Ruckstuhl was in 2006 de laatste die een (zilveren) medaille won.

Op het gebied van omvang is voor de WK in het Poolse Sopot (vandaag tot en met zondag) sprake van een radicale omslag. Zelfs na het afzeggen van hordeloper Gregory Sedoc is met twaalf atleten sprake van de grootste afvaardiging ooit. Belangrijker is dat enkelen van hen kunnen meespelen voor een plaats op het erepodium, al blijft het doen van voorspellingen in de mondiale atletiek een hachelijke zaak.

Onder de tijdelijke inspirator Joop Alberda werd vorig jaar op de vele malen sterker bezette WK in de buitenlucht van Moskou zeldzaam goed gescoord. Zes finaleplaatsen is voor Nederlandse begrippen zeer verdienstelijk, twee prijzen (Dafne Schippers brons op de zevenkamp en Ignisious Gaisah zilver op verspringen) uitzonderlijk.

Schippers, die zich in Moskou op haar slotonderdeel verrassend naar een medaille vocht, beperkt zich in Sopot tot de 60 meter sprint. De meerkamp heeft in de zomer de prioriteit voor het multitalent.

Gaisah was vorig jaar juist op tijd tot Nederlander genaturaliseerd om te kunnen deelnemen. In 2006 werd de verspringer in Moskou wereldkampioen indoor voor zijn geboorteland Ghana. Die titel heeft hij altijd voor een groot deel toegeschreven aan Nederlandse hulp. Hij woonde en trainde destijds immers al in Rotterdam.

In Sopot is hij zowel wat leeftijd (30) als ervaring betreft de routinier die vandaag al in zijn kwalificatieronde de ploeg de weg kan wijzen. De openingsdag is voor oranje sowieso beslissend voor het verdere verloop van het toernooi. De andere routinier Eelco Sintnicolaas, de Europese indoorkampioen, werkt het eerste deel van zijn zevenkamp af en vijfkampster Nadine Broersen hoopt aan het einde van de dag op het erepodium te staan.

Dan is er zelfs nog een vierde troef in Sifan Hassan (20), die zich voor twee afstanden kwalificeerde, de 1500 en 3000 meter. Ofschoon ze op de 1500 meter tweede staat op de wereldseizoenranglijst, kiest ze voor de drie kilometer waarop ze zes vrouwen voor zich heeft staan. De voormalige Ethiopische maakt ondanks haar geringe aantal trainingsjaren snel furore op de internationale atletiekbanen.

Afgaande op de wereldranglijsten zou de reputatie van meerkampland door Broersen en Sintnicolaas kunnen worden waargemaakt. Broersen staat met haar persoonlijke vijfkamprecord van 4656 punten derde op de wereldranglijst. Sintnicolaas voert die van de zevenkamp zelfs aan met zijn score van 6282 punten. En daar zit nog behoorlijk wat trek in.

Technisch directeur Ad Roskam, voormalig bondscoach zwemmen en oud-prestatiemanager bij NOC-NSF, maakt in Sopot zijn debuut in de atletiek met een verder zeer jonge ploeg. "Een nieuwe generatie dient zich aan", zegt hij daar over.

Een van de beloften is Bram Peters (22), die onlangs tijdens de NK op de 400 meter het zeventien jaar oude Nederlandse record van Arjan Visserman tot 46,71 verbeterde. Visserman was een jaar jonger toen hij het record (46,73) tijdens de series van de WK in Indianapolis op zijn naam schreef. Hij werd uiteindelijk zesde.

De tijden zijn veranderd. Peters liep vooral voor Nederlandse begrippen een toptijd. Op de wereldranglijst van dit seizoen staat hij bescheiden 57ste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden