Atletiek rekent hard af met het verleden

Records op nationale titelstrijd en een immense ploeg naar het EK

AMSTERDAM - Oudgedienden konden het zich het niet heugen: drie Nederlandse records in één weekeinde nationale atletiekkampioenschappen. Toch tekenden Dafne Schippers (verspringen), Liemarvin Bonevacia (400 meter) en Nadine Broersen afgelopen weekeinde allen voor grensverleggingen, alsof ze de opmerkelijke opleving van de Nederlandse atletiek ermee wilden accentueren.

Na een mat tijdperk met smalle top en enkele uitschieters is, mede dankzij prestaties van deze drie atleten, bijna afstand genomen van de jaren zeventig en tachtig, toen het (hoogstaande) nationale records regende. Maar nimmer werd destijds zo'n immense armada (circa veertig deelnemers) voor de Europese kampioenschappen opgetuigd als voor Zürich over twee weken.

Schippers en Broersen rekenden al eerder af met records uit de oudheid, op respectievelijk de sprints en het hoogspringen. Bonevacia schrapte gisteren de 28 jaar oude toptijd van Arjen Visserman (45,41) uit de boeken. Resten nog de 48,44 op de 400 horden van Harry Schulting (1979), de 12,77 op de 100 horden van Marjan Olijslager (1989) en de 71.22 meter verre discusworp van Ria Stalman (1984).

Vorig jaar beterende Broersen al het uit 1975 stammende Nederlandse hoogspringrecord (1,88 meter) van Mieke van Doorn tweemaal. Gisteren overbrugde ze met speels gemak 1,91, voor haar een indicatie dat ze in grootse vorm verkeert voor de EK, waar de wereldkampioene indoor een van de favorieten op de zevenkamp is.

Dat was Schippers, de nummer drie van de buiten-WK van vorig jaar, aanvankelijk ook. Zeker gezien haar Nederlandse record daarop vroeg in het seizoen. Maar haar snelheid blijkt zo'n progressie te hebben ondergaan, dat ze met Nederlandse records op de 100, 200 en 4x100 estafette favoriet is voor Europese titels. Die verleiding kon ze niet weerstaan, haar favoriete zevenkamp viel tijdelijk af.

Zaterdag baarde ze opzien met een record op de vijfde discipline van dit seizoen. Met een vertesprong van 6,78 meter overtroefde ze de 6,75 van Sharon Jaklovsky uit 1996. Het was tevens haar vijfde EK-limiet, die ze vanwege tijdgebrek in het programma ook niet kan benutten.

Nu Schippers op zo'n breed front het internationale podium aan het bestijgen is, wordt al gesuggereerd dat haar serie van vijf Nederlandse records van uniek gehalte is. In zekere zin is dat ook zo, maar slechts omdat in 1984 de vijfkamp plaats maakte voor de zevenkamp. Met die oude meerkamp als basis had Nederland in de legendarische Fanny Blankers-Koen de veelzijdigste atlete ooit op wereldniveau, die in prestaties vrijwel niet te achterhalen is.

Om de zaak geheel in perspectief te plaatsen: de vliegende huisvrouw bezat naast de Nederlandse records 100 en 200 yards ook die op de 100, 200, 800 meter en 80 meter horden; verspringen, hoogspringen en vijfkamp. Op de 200 en 800 meter na waren dat tevens wereldrecords. Daar komen in groepsverband nog drie estafetterecords van mondiaal gehalte bij. Maar legendarisch was ze vooral vanwege het kwartet gouden olympische medailles van 1948, nooit door een vrouwelijke atlete geëvenaard.

Een wat eerlijker vergelijking tussen het fenomeen van destijds en Schippers valt nu op Europees niveau te maken. Al moet daarbij de aantekening worden gemaakt dat op atletiekgebied Europa in de tijd van Blankers mede toonaangevend in de wereld was, nu niet meer. Blankers won in 1950 in Brussel naast de 80 horden de 100 en 200 meter en werd tweede op de 4x100.

Blankers was voor belangrijke wedstrijden ziek van de zenuwen, hoe moeilijker ze het had, hoe beter ze presteerde. In zekere zin geldt dat ook voor Schippers. Zaterdag was ze getergd toen de jury een fout maakte bij het opmeten van een verre sprong en toen bij een volgende poging de meetapparatuur faalde. Ze mocht overspringen en vestigde eerst een persoonlijk en vervolgens een Nederlands record.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden