Atletiek in opspraak door dopingtests

Verdachte bloedwaardes bij een derde van medaillewinnaars op WK's en Olympische Spelen tussen 2001 en 2012

Drie weken voor aanvang van de wereldkampioenschappen atletiek in Peking is de internationale atletiekfederatie (IAAF) in ernstige verlegenheid gebracht door omvangrijke dopingbeschuldigingen. Tussen 2001 en 2012 zou een derde van de medaillewinnaars op WK's en Olympische Spelen op de loopdisciplines van 800 meter tot en met marathon verdachte dopingtests hebben afgeleverd.

Deze onthulling kwam afgelopen weekeinde van de Duitse tv-zender ARD en de Britse krant The Sunday Times. Die hebben van een anonieme klokkenluider binnen de internationale atletiekfederatie 12.359 testresultaten van meer dan 5000 atleten toegespeeld gekregen. Na analyse waren de Australische antidopingspecialisten Robin Parisotto en Michael Ashenden onthutst door de resultaten.

"Nooit eerder zag ik zo'n alarmerend abnormale reeks aan bloedwaardes", aldus Parisotto. "Sommige atleten hebben met hun leven gespeeld."

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 800 hardlopers bloedwaardes hadden die 'zeer verdacht' of 'abnormaal' waren. Ze wijzen op mogelijk gebruik van verboden stimulerende middelen, maar bewijzen dat niet. Door die verdachte atleten werden 146 medailles gewonnen, waaronder 55 titels. Van de medailles werden er 80 door Russen gewonnen en 18 door Kenianen.

De ARD legde vorig jaar al een gestructureerd dopingprogramma in Rusland bloot. Daarbij werd massaal dopinggebruik door Russische sporters aangetoond, waarbij zij hulp krijgen van trainers, artsen, de nationale Dopingautoriteit Rusada en het Russische sportministerie. Positieve testen werden bij de IAAF afgekocht.

Zaterdag werd ook de praktijk in Kenia onder de loep genomen. Met een verborgen camera werden atleten gefilmd die door doktoren met EPO werden geïnjecteerd. Positieve testen zijn afgekocht bij officials van de Keniaanse atletiekfederatie. Die bestuurders, onder andere voorzitter Kiplagat, lieten ook sponsorgeld van Nike naar eigen rekeningen overschrijven.

Volgens de ARD en The Sunday Times werd geen van de verdachte winnaars tussen 2001 en 2012 een medaille afgenomen door een positieve test. De IAAF noemt de beschuldigingen op basis van de bloedwaarden speculatie, geen bewijs. Het wereldantidopingagentschap WADA is wel gealarmeerd door de cijfers.

Voorzitter Craig Reedie heeft ze overgedragen aan de onafhankelijke commissie die ook de eerdere onthullingen over Rusland onderzoekt.

"Dit zijn wilde, omvangrijke beschuldigingen die we moeten controleren. De beschuldigingen uit eerdere programma's hadden me al verrast."

De aftredende IAAF-voorzitter Lamine Diack: "Wij gaan nu niet in op details, maar de IAAF is een sterke leider in de strijd tegen doping."

SPORT 17

Rutger Smith wint medailles met geduldig wachten

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden