Atletiek heeft een echte revolutie nodig

Sprekers op symposium: We moeten onze sport opnieuw uitvinden

Zonder een laagje cynisme is het moeilijk overleven in de hedendaagse atletiek, zeker voor een man die de sport uit het slop moet trekken. IAAF-voorzitter Sebastian Coe bracht gisteren een bliksembezoek aan Papendal om een jubilaris te feliciteren, maar vragen over de abominabele staat van de moeder der sporten konden daarbij niet uitblijven, wist hij.

"Ik voel me als de achtste man van Elisabeth Taylor, als laatste van al deze sprekers", zei de Britse oud-atleet tijdens het massaal bezochte symposium van en eerbetoon aan Jos Hermens en zijn dertig jaar bestaande managementbureau Global Sports Communication. "Maar ik ben gelukkig hier te mogen zijn, zoals ik tegenwoordig overal gelukkig ben waar ik kom."

Er wachten hem slechts kritische vragen. Toen Coe vorig jaar augustus tot voorzitter van de internationale atletiekfederatie werd gekozen, sprak hij over een droom die uitkwam. Vervolgens raakte hij door het Russische doping- en omkoopschandaal en de betrokkenheid van zijn voorganger Lamine Diack in de ergste nachtmerrie terecht. Die met de onophoudende stroom slecht nieuws steeds erger wordt.

En erger zal worden, sprak gisteren tijdens een afsluitende persconferentie vanachter dezelfde tafel de Britse professor Yannick Pitsiladis, die een chip zegt te ontwikkelen voor een waterdicht antidopingsysteem. "We hebben de bodem nog niet bereikt, we zullen nog veel verder zakken. We kunnen eruit komen, maar niet met een kleine revolutie. Er is een echte revolutie voor nodig. We moeten de atletiek opnieuw uitvinden. Want de atletiek is momenteel geen leuke plaats meer om te zijn, de mensen zijn vol cynisme."

Dat cynisme droeg Hermens ondanks zijn eeuwige optimisme onbewust al langer in zich. Bijvoorbeeld in 2003 toen hij zich, net als Coe, kandidaat had gesteld voor een plaats in het IAAF-bestuur. Hermens nam in zijn campagne geen blad voor de mond, zei dat toenmalig voorzitter Diack geen visie had en dat de meeste bestuursleden er slechts zaten vanwege de gratis vliegtickets.

In zekere zin heeft de voormalige werelduurrecordhouder gelijk gekregen, en zit de toen wel gekozen tweevoudige olympische kampioen nu met de gebakken peren. De vraag of Coe nu een man als Hermens zou kunnen gebruiken, omzeilde de oud-politicus diplomatiek: de muur is voor niemand te hoog, maar waaraan de atletiek vooral behoefte heeft, zijn jonge mensen.

Coe ziet de huidige problematiek met doping in het algemeen en de geschorste Russen in het bijzonder als tijdelijke hobbels binnen de vergrijsde atletiek. "Op de lange termijn is het de uitdaging om weer jonge mensen bij de sport te betrekken. Onze sport moet de wereld reflecteren waarin jonge mensen leven. Dat is de uitdaging."

Met die slogan haalde Coe de Olympische Spelen van 2012 naar Londen. Het aanpassen van de conservatieve atletiek aan modernere tijden lijkt een complexere missie. Voormalig olympisch kampioene en huidig atletenmanager Ellen van Langen: "We hebben jonge mensen nodig, maar onze sport is moeilijk te veranderen. We zijn zo divers, met zoveel disciplines en verschillende mensen. We willen onze tradities niet verliezen en moeten tegelijkertijd veranderen."

In tegenstelling tot zijn voorgangers, geeft Coe organisatoren van wedstrijden de vrijheid eigen veranderingen door te voeren. De WK indoor in Portland was daarvan vorige maand het eerste voorbeeld, met een soort rockshow waarmee de atleten de arena betraden. Meer dan cosmetica was het niet.

Coe geeft vele voorbeelden van veranderingen, zonder in detail te treden. Een nieuw antidopingbeleid, al zei hij zonder cynisme dat het op dat gebied nu vele malen beter is dan in de jaren toen hij zijn prijzen en records aaneenreeg. De kalender moet langer en overzichtelijker, de vergrijsde atletiek moet aan de sociale media en topatleten moeten elkaar bestrijden in plaats van ontwijken.

Dat, en het cliche van een transparante en dienstbare organisatie, stelt Coe tegenover het grote verlies aan vertrouwen van sponsors en publiek. Maar dat voltrok zich niet alleen het afgelopen jaar, maar is al decennia gaande, vanaf het DDR-bedrog en de val van de Canadese atleet Ben Johnson in 1988.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden