Atleten verdwijnen sneller dan ze opkomen

DEN HAAG - Naar kwantitatieve normen gemeten, herleven in de Nederlandse indooratletiek oude tijden. Of ook de kwaliteit van de hoogtij-jaren tachtig kan worden benaderd, is twijfelachtig. De ploeg van minimaal vijftien leden die over twee weken aantreedt bij de Europese kampioenschappen bevat slechts een enkele kanshebber voor een medaille.

Twee jaar geleden nog maar reisden zes atleten af naar Stockholm, waar Stella Jongmans met Europees zilver op de 800 meter als enige succesvol was. Indoorkampioenschappen zijn bij uitstek geschikt om jong talent ervaring te laten opdoen, maar wat dat betreft leverde '96 vrijwel niets op. Jongmans is de enige van de oude equipe die overleefde, hetgeen typerend is voor het weinig evenwichtige prestatie-niveau binnen de smalle Nederlandse top.

Veel atleten die zich kwalificeren voor internationale toernooien zijn sneller verdwenen dan ze opkwamen, zo is de praktijk. Omdat plaatsing voor hen veelal hoofddoel is, terwijl op dat punt het echte werk pas begint. Eigenlijk zijn de nog jonge Corrie de Bruin en de ervaren Marko Koers de enige stabiele factoren binnen de ploeg die in Valencia aantreedt. De Bruin die zich overigens in '96 ook al kwalificeerde voor de EK, maar toen de lol nog niet inzag van indoor-evenementen.

Stella Jongmans kan in Valencia op de 800 meter een interessant duel aangaan met Ellen van Langen, die voor de zoveelste keer uit een diep blessuredal aan het terugkeren is. De toeschouwers bij de NK in Den Haag werd die tweestrijd onthouden. Beiden hadden met Marko Koers dispensatie om zich in Birmingham op hoger niveau uit te leven; Van Langen bleef afgelopen weekeinde herstellende van griep aan de kant. Ondanks het ontbreken van de publiekstrekkers, bleek de NK '98 meer te bieden te hebben dan de afgelopen jaren het geval was. Vijf Nederlandse records, van Corrie de Bruin (kogelstoten 18.51), Ester Goossens (400 meter 52,29), Miquel Janssen (60 meter 6,63), Robin Korving (60 horden 7,73) en Annemarie Hendriks (hink-stap-sprong 12.87), vrolijkten de boel op. Naast Goossens voegden zich bovendien Dennis Tilburg (60 meter), Patrick Snoek (200 meter) en Mami Awuah Asante (200 meter) bij het elftal gekwalificeerden voor Valencia.

Van dat vijftal is Ester Goossens de meest opmerkelijke. De chaotische atlete bereikt enorme pieken sinds ze zegt met topsport te zijn gestopt. Ze weigerde onlangs zelfs een aanbieding van een sponsor, “omdat atletiek niet meer het belangrijkste in mijn leven is. Een contract zou niet eerlijk zijn ten opzichte van een sponsor, voor wie prestaties wel van belang zijn.” Met 52,29 op de 400 meter verpletterde de 25-jarige meerkampster haar eigen nationale record dat ze in 1993 tijdens de WK indoor in Toronto vestigde en staat ze zesde op de wereldseizoenranglijst. “Ik ben blij dat ik weer lekker liep. Ik heb niet zo hard getraind de laatste tijd, ik kom net weer uit een klein dipje. Of ik naar de EK ga, daar moet ik nog eens over nadenken. Met mijn aanvangssnelheid loop ik de eerste ronde de rest achterna.” De bedenktijd bedraagt een seconde of vijf: “Natuurlijk ga ik. Ik moet er niet aan denken dat het winterseizoen nu al zou zijn afgelopen.”

Wie tot zijn eigen spijt niet gaat is sprinter Miquel Janssen, ook al liep hij in de series met 6,63 ruim onder de gevraagde norm. Het is goed weer eens wat te vernemen van deze sprinter die in 1994 nationaal doorbrak, internationale ambities uitsprak, maar nauwelijks nog van zich liet horen. De komst van kinderen en het runnen van twee fitness-centra namen hem te zeer in beslag.

Janssen trad wel regelmatig aan op mondiale toernooien, zij het via de weg van weinig weerstand: met zijn Arubaanse paspoort. Nu hij zich weer serieus op topsport wil richten, heeft hij een startbewijs aangevraagd voor Nederland, het land waar hij al achttien jaar woont. Als alles meezit, zou Janssen tijdens de zomer-EK in Boedapest voor Nederland mogen uitkomen. “Op Aruba kent geen mens me, miste ik door de zwakke limieten een prikkel en moest ik alles zelf betalen. Hier hoop ik op meer ondersteuning.” En vormt het vooruitzicht van een sterke estafetteploeg samen met onder andere Patrick van Balkom en Dennis Tilburg een extra stimulans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden