Atleten passen in Egmond voor loon naar werken

Van een onzer verslaggevers

Met name na de twintigste editie van vorig jaar bleef de organiserende Stichting sportevenementen Le Champion met een flink financieel tekort zitten. Hoewel er nauwelijks geld beschikbaar was om atleten aan te trekken, werd er van alles aan gedaan om de jubileumloop met een aantal toppers op te luisteren. De stichting nam financiele risico's in de hoop dat een goede race (en veel publiciteit daaromheen) de aandacht zou trekken van mogelijke geldschieters. Die gok pakte goed uit. Gisteren werd een contract ondertekend met een Japans sportartikelenmerk, dat de Egmondse halve marathon tot en met 1996 financieel zal ondersteunen.

Die steun kwam geen moment te vroeg. De eerste besprekingen voor de 21e uitgave van aanstaande zondag waren al begonnen, voordat de nieuwe hoofdsponsor zich had gemeld. En in die besprekingen was zuinigheid troef. "We hadden voor dit jaar afgesproken dat we ons exact aan het budget moesten houden" , zei Gerrit van Tuyl, de voorzitter van de stichting, gisteren tijdens de persconferentie. "In het verleden werd de begroting nog wel eens met 50 000 gulden overschreden, maar dat was dit jaar echt niet mogelijk geweest. Als organisator heb je altijd wel wat kapitaal achter de hand, maar je kunt er niet te veel geld op blijven toeleggen."

Cees Lansbergen, sinds jaar en dag met de samenstelling van het deelnemersveld belast, kan de woorden van Van Tuyl beamen. "Zonder hoofdsponsor waren er dit jaar zeker geen toplopers uit het buitenland hier geweest. Dat zou jammer zijn, want de buitenlandse belangstelling werd steeds groter. Finnen, Russen, er is ditmaal zelfs een groep lopers uit Litouwen. We hebben het aanwezige sponsorgeld altijd aangewend om een zo sterk mogelijk veld te krijgen. Voor dit jaar was de pot echter helemaal leeg."

Van Tuyl onthulde dat de totale begroting rond de kwart miljoen gulden schommelt en dat Van Lansbergen een kwart van dat bedrag (60 000 gulden) beschikbaar heeft om lopers en loopsters te contracteren. Met dat geld, een kwart meer dan vorig jaar, kan Van Lansbergen goed uit de voeten, want, zo meldde hij trots, de Egmondse halve marathon is "sterker bezet dan ooit" .

De buitenlandse troepen worden zondag aangevoerd door Manuel Matias, de Portugees die vorig jaar in Berlijn de op drie na snelste marathontijd van 1992 liep (2.08,38). Matias krijgt concurrentie van de Fin Hanninen en van een grote groep Afrikanen, met de Keniaan Omwoyo (winnaar van de Dam tot Damloop in 1992) als een van de grote troeven. Bij de vrouwen voert Bente Moe de lijst aan. De Noorse was enige tijd uit beeld verdwenen vanwege studieverplichtingen in de Verenigde Staten. Vorig jaar maakte zij een sterke rentree in de marathon van Frankfort. Haar winnende tijd van 2.32 baarde opzien.

Na een lange blessureperiode realiseerde Carla Beurskens diezelfde tijd in december van het afgelopen jaar tijdens de marathon van Hawaii. Mede door die prestatie is de Limburgse de grote Nederlandse troef in het duinengebied van Egmond aan Zee, waar zij al in 1986 en '90 de snelste atlete was. Van de Nederlandse mannen ontbreekt Tonnie Dirks, de winnaar van 1991 en de nummer twee van vorig jaar. De Brabander tobt met een blessure die hem duur komt te staan. Dirks is leider van het nationale wegcircuit, maar die positie zal hij na 'Egmond' moeten afstaan. Eerder miste hij al twee races van het circuit en een loper die meer dan twee wedstrijden aan zich voorbij laat gaan, wordt uit het klassement gestreept.

Om de strijd tot het uiterste op te voeren probeerde Lansbergen de startgelden te relateren aan de prestaties van de atleten. Maar daar trapten de heren en dames niet in. "Ik vind het heel reeel om de atleten te belonen voor hun prestaties, maar de meesten hadden daar grote bezwaren tegen" , zei Lansbergen. "Zij willen de garantie hebben van een vast startgeld en willen het risico niet nemen dat zij door een slechte dag minder geld krijgen. Drie jaar geleden hebben we het geprobeerd, een hoog prijzengeld en minder startgeld. Omdat veel atleten dreigden niet te komen, zijn we daar weer mee gestopt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden