Atlete Jones moet wegens meineed zes maanden cel in

Voormalig atletiekvedette Marion Jones is tot zes maanden celstraf veroordeeld wegens meineed over doping tijdens haar loopbaan. Jones gaf in oktober vorig jaar toe in een eerder stadium tegenover federale agenten gelogen te hebben over haar gebruik.

De inmiddels 32-jarige Amerikaanse veroverde op de Spelen in Sydney (2000) vijf medailles, waarvan drie gouden. Inmiddels zijn haar uitslagen al door het Internationaal Olympisch Comité geschrapt.

De advocaten van Jones hadden de rechter eerder gevraagd de atlete voorwaardelijk te veroordelen en niet naar de gevangenis te sturen. Volgens hen was de sprintster al genoeg gestraft. „De publieke minachting, van een land dat haar ooit aanbad, en het feit dat ze volledig uit de gratie is geraakt, heeft haar al voldoende gestraft”, aldus de advocaten in een schrijven aan de rechtbank.

Jones kreeg echter de maximale straf. „De overtredingen zijn zeer ernstig”, aldus de rechter in het vonnis. Jones gaf vorig jaar alsnog toe tussen september 2000 en juli 2001 verboden prestatiebevorderende middelen te hebben gebruikt. In eerdere onderzoeken ontkende ze drie keer te hebben genomen.

Jones maakte pas echt naam nadat ze in 1997 onder de hoede kwam van de omstreden trainer Trevor Graham. Vanaf dat moment domineerde ze bij het verspringen en op de sprints. Op haar favoriete onderdelen won ze in 1997 en 1998 liefst 41 keer op rij. Sydney 2000 werd een triomftocht, met drie keer goud en twee keer brons.

Daarna ging het snel mis. Haar man CJ Hunter, wereldkampioen kogelstoten in 1999, bleek vier keer positief op het verboden middel nandrolon. Ook haar tweede partner, sprinter Tim Montgomery, bleek zijn prestaties vooral na het gebruik van illegale middelen te leveren. Jones bleef intussen ontkennen iets met doping te maken te hebben.

De internationale atletiekfederatie verwacht dat de celstraf voor Jones andere atleten zal afschrikken. „Ik hoop dat ze na haar celstraf de IAAF en andere organisaties wil helpen te voorkomen dat andere atleten haar voorbeeld volgen. Haar zaak heeft het imago van de sport geen goed gedaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden