Atlete Herzog weer in opspraak vanwege e-mails over doping

ROB VELTHUIS

Niet voor het eerst wordt de Nederlandse atlete Adrienne Herzog in verband gebracht met doping. Het opinieweekblad Vrij Nederland (VN) publiceert in de week van de WK atletiek in Moskou een lang, gedetailleerd verhaal over e-mailcorrespondentie van de crossspecialiste met dopinghandelaars en apotheken.

Ze deed dat onder de codenamen Sophie Delilah en Sophie Duarte. De mails wijzen erop dat Herzog vanaf het najaar van 2011 informatie zocht over een breed scala aan verboden en dubieuze middelen, die aanschafte, gebruikte en doorverkocht. Herzog wilde niet op het verhaal reageren.

De naam Herzog dook in 2010 al op in verband met dopingpraktijken van haar toenmalige coach Manuel Pascua Piqueras en in Operación Galgo, een dopingonderzoek van de Spaanse justitie. In maart 2012 verklaarde de rechter het bewijsmateriaal daarin ongeldig. De atletiekunie nam om die reden nooit maatregelen tegen de atlete.

De atletiekunie verklaarde gisteren pas inhoudelijk te willen reageren als hoor en wederhoor is toegepast.

Met een handelaar in Mexico-Stad onderhandelde Adrienne Herzog volgens VN in oktober 2011 over '24 ampullen van 40.000 iu', gelijk aan 24 milligram epo, waarmee ze haar hematocrietwaarde wilde opwaarderen. De koop ketste af op betalingsmoeilijkheden. Met een zekere 'Dihoi' correspondeerde ze in dezelfde periode en later over diverse middelen waaronder Ferrum Lek, een vorm van ijzer die essentieel is bij het gebruik van epo. Ook bestelde ze een infuus 'E', dat duidt op epo. "Ik kan Simon vragen me te helpen. Hij weet wel meer", zei ze in verband met het infuus aanleggen. Die naam wijst naar Simon Vroemen, haar voormalige vriend en oud-Europees kampioen steeple. Hij speelde een rol in twee dopingzaken, voor een dopingovertreding werd hij in 2010 veroordeeld.

In januari 2012 heeft Herzog het over injecties 'E' die ze goedkoop kan aanschaffen omdat ze binnen zes maanden over de datum zijn.

Er wordt gediscussieerd over Actovegin, Oxygent (een zuurstofdrager) en Voluven. Dat laatste is een middel dat bloedplasma doet zwellen en de concentratie rode bloedlichaampjes verdunt, waardoor gebruik van epo wordt gemaskeerd.

Tien dagen voor haar met overmacht gewonnen Nederlandse titel cross zegt ze extra Actovegin te gebruiken. Dit middel, bestaande uit bloed van ongeboren kalveren, wordt gebruikt om de hormoongroei te stimuleren en te zorgen voor sneller herstel. Het staat niet op de dopinglijst maar is uiterst omstreden. Herzog mailt Duitse apotheken om het middel te bestellen.

Op 24 juli 2012 overleed haar verloofde Terence Doherty nadat hij was geschept door een auto. "De mails naar 'Diho' worden wanhopiger", aldus VN. Ze wil op de EK cross een medaille aan haar overleden vriend opdragen. Aangezien ze geld voor middelen nodig heeft, biedt ze middelen te koop aan. Het gaat om 'E' en HGH, groeihormoon. "Het is gewoon het spul dat ik eerder ook had, voelt goed", mailt ze.

Eind 2012 wint Herzog een bronzen medaille op de WK cross.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden