Atlete Herzog weer dopingverdacht

Dopingautoriteit: Scheve verhouding van gemeten stoffen kan duiden op gebruik verboden middelen

Hardloopster Adriënne Herzog is opnieuw in verband gebracht met doping. Bij een controle op 16 maart in de Verenigde Staten werd een overschrijding gevonden van de toegestane verhouding tussen testosteron en epitestosteron. De Nederlandse Atletiekunie (KNAU) heeft haar voorlopig geschorst.

Net als bij eerdere beschuldigingen ontkent Herzog doping gebruikt te hebben. Met verbazing nam de atlete kennis van de conclusie van de Dopingautoriteit. "Herzog heeft al vaker dicht bij de toegestane verhouding gezeten, maar nog nooit er overheen", zegt haar raadsman Dimitri Dedecker. "Wij zoeken nu naar een verklaring, want er kunnen verschillende oorzaken zijn."

De atlete heeft om een contra-expertise gevraagd. In afwachting van de uitslag geeft Herzog geen commentaar. Herzog was winnares van een bronzen medaille op de EK Veldlopen van 2009 en 2012. Zij heeft tien Nederlandse titels op haar naam staan. Door de schorsing mag ze voorlopig geen wedstrijden lopen.

Deze test hoeft volgens Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, niet direct te betekenen dat Herzog doping heeft gebruikt, maar het is wel aanleiding voor verder onderzoek. "Het lichaam maakt zelf testosteron en epitestosteron aan. Normaal gesproken is de verhouding tussen beide stoffen gelijk. Als de waarde van een van beide ver boven de andere uitkomt, is dat een aanwijzing voor dopinggebruik." Een scheve verhouding kan ook door natuurlijke hormoonschommelingen komen. Herzog mag zich verweren in een tuchtprocedure van de KNAU.

Herzog werd al vaker in verband gebracht met doping. In 2010 werd ze genoemd in Operación Galgo, een dopingonderzoek van de Spaanse justitie. Destijds trainde ze in Spanje bij de omstreden trainer Manuel Pascua Piqueras. Die bevestigde tijdens het onderzoek dat Herzog hem om doping had gevraagd. In zijn administratie zou Herzog schuilgaan achter de codenaam AA50. Maar de rechter verklaarde het bewijs in de zaak ongeldig waardoor Herzog vrijuit ging. Ram zei destijds namens de Dopingautoriteit dat het voornemen om doping te nemen niet strafbaar is.

In augustus 2013 dook haar naam weer op. Vrij Nederland publiceerde een artikel over e-mails tussen Herzog en verscheidene dopinghandelaren en apotheken. Ook zou zij met een andere hardloopster intensief contact hebben gehad over hoe doping te bestellen, gebruiken en maskeren. Herzog zegt dat de e-mails vervalst zijn. Na de beschuldigingen besloot de hardloopster in samenspraak met de KNAU een 'afkoelingsperiode' in te lassen. Herzog nam tussen augustus 2013 en 2014 niet deel aan wedstrijden in Nederland en liep ook niet onder Nederlandse vlag bij internationale wedstrijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden