Atleet Erik de Bruin mag van de rechter meedoen aan het NK

Van onze sportredactie UTRECHT - De atleet Erik de Bruin mag morgen voor zijn club Rotterdam Atletiek deelnemen aan de finale van de nationale competitie. De president van de Utrechtse rechtbank, mr. L. Schuman, stelde De Bruin in het gelijk in diens kort geding tegen de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie.

De KNAU schorste De Bruin nadat deze op 1 augustus bij een dopingcontrole in Keulen positief reageerde. De Bruin mocht daardoor niet aan het WK in Stuttgart deelnemen. Volgens de rechter is echter de tuchtcommissie van de Unie het geeigende orgaan, dat een strafmaat kan bepalen.

De kogelstoter en discuswerper De Bruin, die niet bij de uitspraak aanwezig was, toonde zich tevreden met het vonnis.

KNAU-directeur Arie Kauffman daarentegen was verrast. “De rechter heeft dit besluit op puur procedurele gronden genomen en is verder van de hele dopingkwestie afgebleven. Hij achtte zich kennelijk niet in staat daarover een oordeel te geven. Wij hebben de zaak op 27 augustus bij de tuchtcommissie gedeponeerd. Kennelijk heeft de rechter gemeend dat er voldoende tijd voor de commissie beschikbaar was om tot een straf te komen. Dat bestrijden wij.”

De KNAU overweegt tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.

Kauffman: “Daar gaan we ons de komende dagen op bezinnen. De Bruin van deelneming aan de wedstrijden in Eindhoven afhouden kunnen we nu toch niet meer. Wanneer de tuchtcommissie tot een uitspraak komt weet ik niet. Volgens de regels van de internationale federatie moet dat binnen drie maanden gebeuren. Ik weet niet precies hoever de commissie is. Gezien mijn betrokkenheid als KNAU-directeur heb ik in dit geval mijn zetel als secretaris van de commissie afgestaan.”

- Ons commentaar op pagina 9.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden