Atlas Venture groep wil naar de beurs

Van onze redactie economie

De Atlas Groep investeert in bedrijven die in hun huidige ontwikkelingsfase hogere risico's paren aan meer dan gemiddelde kansen. De groep heeft via verschillende fondsen, waarin diverse institutionele beleggers meedoen, een beschikbaar vermogen van f 350 miljoen. Eind vorig jaar waren 57 participaties in portefeuille.

De tot Atlas behorende fondsen hebben gecombineerd vorig jaar een totaal investeringsresultaat behaald van f 32,6 miljoen tegen f 19 miljoen in 1990. Het gerealiseerde resultaat was f 5,9 (v.j. 8,3) miljoen en er was een ongerealiseerde waardestijging van de portefeuille met f 26,7 (f 10,7) miljoen. De directie vindt de ontwikkeling bevredigend. Het feit dat een vrij groot deel van het totale resultaat wordt gevormd door ongerealiseerde winst hangt samen met de ontwikkelingsfase van vooral de Amerikaanse activiteiten. Het gerealiseerde resultaat kwam vooral in de Benelux tot stand.

Atlas was vorig jaar vanuit Amsterdam, Boston en Munchen actief met vijf fondsen, Atlas Venture I en II, Partno Deelnemingen (samen met TNO), Atlas Venture Germany en Atlas Venture US Fund. Begin 1992 is in Amerika een tweede fonds opgericht. Het investeringsniveu van Atlas zal in 1992 ten minste op het peil van 1991 liggen.

Alfa-Laval Nederland - De omzet van dit industriele concern dat zich bezig houdt met machinebouw ten behoeve van de agrarische en de voedingsindustrie, is vorig jaar met acht procent gestegen tot f 250 miljoen. Over de winst wil het bedrijf slechts kwijt dat deze gelijke tred houdt met de ontwikkeling van de omzet. De eerste vier maanden van dit jaar waren beter dan die van het vorige jaar. Door acquisities steeg het aantal personeelsleden vorig jaar van 681 naar 751. Het concern Alfa-Laval werd vorig jaar overgenomen door de Zweedse verpakkingsgigant Tetra Pak die volledig in handen is van de Zweedse familie Rausing.

General Dynamics, het Amerikaanse defensieconcern koopt maximaal 13 miljoen aandelen terug van aandeelhouders. De waarde van een aandeel General Dynamics wordt hoger, omdat daarna minder aandelen op de beurs zijn genoteerd. Meteen na opening van de Newyorkse effectenbeurs, gisteren, schoot het aandeel ruim vijf dollar in prijs omhoog tot 70,625 dollar. Aandeelhouders kunnen hun stukken aanbieden tegen een prijs die tussen de 65,375 en 75 dollar ligt. General Dynamics zal na sluiting van het bod de laagste prijs bepalen waartegen het gewenste aantal stukken kan worden gekocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden