Athene past fluwelen handschoen

Griekenland boekt begrotingsoverschot en kan hopen op verlichting schuldenlast

BRUSSEL - De harde hand krijgt een fluwelen handschoen. De internationale geldschieters die Griekenland de afgelopen vier jaar tegen onbuigzame voorwaarden overeind hebben gehouden, zullen zich de komende maanden van hun soepele kant laten zien.

De Europese Commissie presenteerde gisteren een hoopgevend cijfer over de Griekse overheidsfinanciën. Dat plaveit de weg voor de schuldverlichting, waar Athene al enige tijd om smeekt.

Het was al duidelijk dat Griekenland over het vorig jaar, voor het eerst in lange tijd, een zogeheten primair begrotingsoverschot kon boeken. Onder 'primair' wordt verstaan het begrotingsoverschot of -tekort (het verschil tussen uitgaven en inkomsten van de staat) zónder de renteverplichtingen op de staatsschuld. Een primair overschot wijst op gezonde overheidsfinanciën, omdat er in structurele zin meer binnenkomt dan uitgaat.

Gisteren, vier jaar nadat Athene voor het eerst bij EU en IMF aanklopte voor noodkredieten, maakte de Europese commissie dat Griekse primaire overschot bekend: 1,5 miljard euro, ofwel 0,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

In harde munt uitgedrukt had Griekenland vorig jaar een fors tekort op de begroting: 12,7 procent, tegen 8,9 procent in 2012. Maar het grootste deel daarvan (10,8 procent) wordt beschouwd als eenmalige steun aan de banksector. Net als de rentebetalingen van 4,0 procent, wordt ook die steun niet meegerekend voor het primaire saldo. Met nog wat plussen en minnen komt de Europese Commissie uit op die plus van 0,8 procent.

In november hadden de andere eurolanden al laten weten dat ze in zo'n geval schuldverlichting voor Athene zouden overwegen. Kwijtschelding van schulden is vooralsnog onbespreekbaar; eerder zal de eurogroep besluiten tot lagere rentes of een langere looptijd voor de uitstaande schulden. Mogelijk spreekt de eurogroep erover op 5 mei, al heeft voorzitter Jeroen Dijsselbloem steeds gezegd dat een beslissing pas na de zomer zal vallen.

Uit de jongste cijfers blijkt verder dat het reguliere begrotingstekort van de hele eurozone vorig jaar is uitgekomen op precies 3,0 procent, het magische plafond in de euro-afspraken. In 2012 was dat nog 3,7 procent.

De staatsschuld van alle eurolanden samen is echter gestegen, van 90,7 procent van het bruto binnenlands product naar 92,6 procent. Griekenland vestigde met een staatsschuld van 175,1 procent een record in de geschiedenis van de euro. Italië volgt met 132,6 procent.

Nederland boekte een begrotingstekort van 2,5 procent. Daar komt volgens Brussel nog zo'n 0,3 procentpunt bij door de nationalisatie van SNS. De Nederlandse staatsschuld bedroeg eind vorig jaar 443 miljard euro, 73,5 procent van het bbp.

Inkopers zijn druk

De industriële activiteit in de eurozone ligt op het hoogste niveau sinds mei 2011. Dat blijkt uit de nieuwste inkoopmanagersindex van het Britse onderzoeksbureau Markit. In de lopende maand april ligt deze index op 54,0, tegen 53,1 in maart. Hoe meer dit getal boven de 50 ligt, hoe groter de industriële groei vergeleken met de maand ervoor. De index is een optelsom van aantallen orders, omvang van productie, voorraad en leveranties; prijzen en werkgelegenheid. De inkopersindicator van Markit geldt als de snelste graadmeter voor economische bedrijvigheid. Pas enige tijd later zijn de gevolgen ook merkbaar, in onder meer cijfers over werkloosheid en economische groei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden