Atheïstische dominee staat nog altijd op loonlijst van PKN

De Protestantse Kerk in Nederland wil af van de atheïstische ds. K. Hendrikse. Maar het eerste gesprek met hem moet nog komen. Hendrikse hoopt op een rel. Dat is goed voor de oplage van zijn boek.

’Dat kán niet: dominee én atheïst zijn”, zegt de preses van de Protestantse Kerk in Nederland, ds. Gerrit de Fijter. Hij valt zijn voorganger, ds. Jan Gerd Heetderks, bij die eerder zei dat voor zo iemand geen plaats is in de PKN. „Je kunt als Dienaar des Woords niet zeggen: bij ons moet je niet zijn – God bestaat niet.”

Deze week herhaalde De Fijter wat hij een jaar geleden al zei: dat het ’problematisch’ is als een predikant ronduit zegt dat God niet bestaat. Een werknemer van Albert Heijn heeft zijn langste tijd wel gehad, als hij ’verkondigt dat je in deze winkel niet moet zijn’, aldus De Fijter in het EO-blad Christenen in Contact.

Hij doelt op ds. Klaas Hendrikse als hij zegt: „Beschadigen van de kerk, dat kunnen we niet meer hebben.”

De Middelburgse predikant Hendrikse weet dat hij door De Fijter op de korrel wordt genomen. „Maar het doet me niks.”

De Fijter zegt dat ’we in de kerk eerst op huisbezoek gaan’ bij een omstreden dominee. „Dat moeten de classes (regionale kerkebesturen, red.) Walcheren en Zierikzee doen.”

Vorig jaar zomer vertelde Hendrikse in een interview in Trouw dat hij overtuigd atheïst was, een stelling die hij later nog eens uitgebreid toelichtte in deze krant. De Fijter is, zegt hij, ’nog steeds geschokt’ over Hendrikse’s opvattingen.

Toch staat Hendrikse nog altijd op de loonlijst van de PKN.

Zijn de ’huisbezoeken’ in Middelburg al achter de rug, ruim een jaar later? Hendrikse: „Welnee. Ik heb een briefje gekregen dat ze ermee bezig waren en verder niets. Classes en verontruste personen oefenen druk uit op de synode, maar die doet niets. In mijn eigen kerk, hier in Middelburg, vindt de meerderheid het wel best. Ze zeggen alleen: je laat je onhandig uit.”

Hendrikse is afgelopen zaterdag zestig geworden. Hij verwacht dat hij zijn emeritaat – pensioen – wel haalt in Zeeland. Als predikant.

De Fijter en Hendrikse hebben nooit persoonlijk contact gehad. De Fijter wacht af wat het ’huisbezoek’ van de classes oplevert.

Uit een Ikon-onderzoek uit 2006 blijkt dat onder de 3200 pastores die de PKN in dienst heeft, er zo’n zeventig geestverwanten zijn van Hendrikse. „Ze moeten het niet over mij hebben, maar over het atheïsme zoals ik dat zie.” Hendrikse verbaast zich over de ’dreigende taal’ van De Fijter. „Ik vraag me af: waarom nodig je een dissident niet eens uit aan je bureau?”

De atheïstische dominee vermoedt dat ’de bestuurders hun kruit droog houden totdat mijn boek uitkomt’– later in november verschijnt ’Geloven in een God die niet bestaat’, een manifest van Hendrikse. De auteur hoopt ’stiekem’ dat er dan wél een hoop opschudding ontstaat, en dat hij kerkelijk wordt vervolgd. „Dat zou heel goed zijn voor de oplage.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden