Atheïstenkerk beleeft mini-schisma

Een van The Sunday Assembly's diensten, met linksonder kerkleider Sanderson Jones. Fragment uit een YouTube-filmpje. Beeld The Sunday Assembly
Een van The Sunday Assembly's diensten, met linksonder kerkleider Sanderson Jones. Fragment uit een YouTube-filmpje.Beeld The Sunday Assembly

Het concept van een atheïstenkerk bleek vorig jaar zo aantrekkelijk dat het direct internationaal navolging kreeg. Maar de groei van The Sunday Assembly verloopt niet zonder problemen: de eerste ontevreden leden hebben zich al afgescheiden.

The Sunday Assembly, dat vorig jaar in Londen begon met levensbeschouwelijke bijeenkomsten voor niet-gelovigen, wil naar eigen zeggen de sterke eigenschappen van het christendom op een seculiere wijze gebruiken. Bezoekers luisteren samen naar een seculiere 'preek' en ook de samenzang ontbreekt niet.

De oproep van de organisatie om ook elders filialen te openen, vond bijna direct weerklank. Afgelopen zomer telde The Sunday Assembly al kerken in Exeter, New York, en Melbourne. Sindsdien kwamen er nog enkele tientallen Britse, Amerikaanse en Australische filialen bij, en in september moeten de volgende 100 exemplaren hun deuren openen. Overigens is niet bekend hoeveel bezoekers een gemiddelde dienst trekt.

'Kerk is bang voor een sterk atheïstisch imago'
CNN meldt nu dat het succes van The Sunday Assembly scheurtjes vertoont: in oktober maakte de kerk haar eerste kleine schisma door. Drie voormalige leden van het New Yorkse filiaal besloten toen om een zelfstandige groep, Godless Revival, op te richten.

Volgens Revival-oprichter Lee Moore is de moederkerk bang dat ze een te atheïstisch karakter krijgt. De leider van de Assembly, Sanderson Jones, zou erop hebben aangedrongen dat hij het woord 'atheïsme' zo min mogelijk gebruikte en geen sprekers 'uit de atheïstische gemeenschap' uitnodigde. Jones ontkent dat. Hij adviseerde de New Yorkers naar eigen zeggen niet om het woord in de ban te doen, maar waarschuwde slechts dat ze niet alleen met uitgesproken atheïsten moesten optrekken.

Moederkerk hoopt op meer diversiteit
De scheurmakers sturen naar eigen zeggen aan op een stevig atheïstische koers. The Sunday Assembly is bij nader inzien een 'humanistische sekte'. Kerkleider Jones noemt de gang van zaken 'erg droevig' en hoopt dat er op termijn gemeenschappen ontstaan voor 'verschillende soorten atheïsten, agnosten en humanisten'. 'Wij bieden slechts één van de vele smaken', meent Jones.

Bij de oprichting van de Londense kerk, vorig jaar rond deze tijd, stelde Jones dat hij gebruik wil maken van 'het goede dat religie te bieden heeft', zoals gemeenschapszin. Het zou zonde zijn als atheïsten daar enkel van af zouden zien 'omdat ze andere theologische inzichten hebben'.

Sunday Assembly-leidsman Sanderson Jones Beeld The Sunday Assembly
Sunday Assembly-leidsman Sanderson JonesBeeld The Sunday Assembly
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden