Atheïsten tegen christenen op filmpjeswebsite

Overtuigde atheïsten roepen internetters op om in een videofilmpje hun ongeloof te belijden. Christenen sputteren zachtjes tegen.

’Ruil je ziel in voor een dvd’. Zo luidt het aanbod van de Rational Response Squad (’rationele reactie-eenheid’) aan gebruikers van de filmpjeswebsite www.YouTube.com.

De Rational Response Squad is een club van Amerikaanse atheïsten die ’irrationaliteiten’ wil bestrijden, vooral als die voortkomen uit het christelijk geloof. De eenheid begon in februari 2005 met een radioprogramma op internet en groeide vervolgens uit tot een actiegroep met naar eigen zeggen 21.000 leden.

Hun nieuwste actie is de ’Blasphemy Challenge’, de ’uitdaging van de godslastering’. Het is heel eenvoudig, schrijven de initiatiefnemers op de internetpagina van de Rational Response Squad: „Neem een korte boodschap op waarin je jezelf naar de hel verwenst. Zet dat op YouTube en je ontvangt een gratis dvd van de documentaire The God Who Wasn’t There.”

’Jezelf naar de hel verwensen’ doe je volgens de atheïsten door uit te spreken dat je het bestaan van de Heilige Geest ontkent. Die conclusie zou volgen uit de bijbeltekst: ’wie lastertaal spreekt tegen de heilige Geest, krijgt in alle eeuwigheid geen vergeving, want zo iemand is schuldig aan een onuitwisbaar vergrijp’ (Marcus 3).

Meer dan 170.000 mensen hebben inmiddels gehoor gegeven aan de oproep. Zo zegt een jongeman in een filmpje dat hij opnam met zijn webcam: „Ik ben opgegroeid in een zeer religieus gezin. Maar door mijn studie ben ik tot het inzicht gekomen dat God niet bestaat. Bovendien ontken ik het bestaan van de Heilige Geest en van Jezus Christus.”

Een antwoord van christenen kon niet uitblijven. Zij kozen ervoor de naam die de atheïsten gebruiken om te draaien tot ’Challenge Blasphemy’, ’bestrijd godslastering’. Ook hier is de opdracht een filmpje op te nemen en dat op YouTube te zetten. In het filmpje moet iemand op basis van een bijbeltekst aantonen dat de atheïsten inderdaad ’een onuitwisbaar vergrijp’ plegen, en dat zij ’in alle eeuwigheid geen vergeving’ zullen krijgen.

Zo zien we bijvoorbeeld het filmpje van Jennifer, een jonge vrouw die met een bijbel in de hand zegt: „Ik dank God voor het redden van mijn ziel en voor alle zegeningen die hij mij heeft gegeven. Ik prijs God voor mijn eeuwige redding.”

Stelden de atheïsten nog een dvd in het vooruitzicht, de christenen zeggen ieder filmpje te belonen met een bedrag van 500 dollar. Niettemin leggen de christenen het in aantal (ruim 10.000 filmpjes) ruimschoots af tegen de atheïsten.

De ’geestelijke strijd’ op YouTube zorgt voor flink wat discussie op internetfora en weblogs. „Waarom zou je alleen de Heilige Geest bespotten?”, vraagt iemand zich af. „Als je toch bezig bent, roep dan ook de woede op van Zeus, Vishnu, Shiva, Boeddha en Allah. Waarom niet de moslims of hindoes ook beledigen? Is er een reden waarom christenen het enige doelwit zijn?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden