Atheïsten riskeren de doodstraf in 13 landen

Een atheïstische campagne in Engeland.Beeld epa

In zeker 13 landen riskeren atheïsten de doodstraf als ze voor hun overtuigingen uitkomen. Discriminatie en vervolging van niet-gelovigen is een probleem van internationale proporties, stelt een belangengroep in een nieuw rapport.

In het dinsdag verschenen Freetought Report 2013 wijst de International Humanist and Ethical Union (IHEU) op een geografische correlatie: ieder land dat een doodstraf voor atheïsten hanteert, heeft een islamitisch bestuur.

Sommige andere overwegend islamitische landen - zoals Egypte, Marokko en Libië - kennen geen doodstraf, maar zijn wel toneel van 'ernstige' of 'systematische' discriminatie. Ook het overwegend christelijke Zimbabwe en Eritrea scoren hoog. In bijvoorbeeld India is de discriminatie subtieler. Daar zouden autoriteiten het vaak laten afweten als een uitgesproken atheïst het aan de stok krijgt met religieuze fundamentalisten.

IHEU, een koepel van humanistische en atheïstische organisaties, bracht het lot van niet-gelovigen al eerder in kaart. In dit onderzoek kijkt ze echter voor het eerst naar alle landen ter wereld.

Gevaarlijk: één religie stevig in het politieke zadel
Het blijft overigens de vraag of discriminatie van atheïsten een typisch 'islamitisch probleem' is. Niet-gelovigen genieten weinig vrijheid in alle bijna landen waar één religie stevig in het politieke zadel zit. Net als vorig jaar is de IHEU ook bezorgd over de Verenigde Staten, waar ongelovigen nog altijd een beetje verdacht zijn.

Verder scoren de landen op de zwarte lijst niet alleen hoog op 'vervolging' van atheïsme. Koplopers als Saudi-Arabië, Iran, Afghanistan, Pakistan, Maleisië hebben ook een bedenkelijke reputatie op het gebied van godsdienstvrijheid en vrouwen- en homorechten.

Ook in sommige Europese landen hebben atheïsten volgens IHEU soms de schijn tegen. In Denemarken, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Malta, Polen en Oostenrijk is de situatie 'ernstig', omdat die landen een verbod op godslastering kennen. Ook Nederland wordt afgerekend op het (vorige week afgeschafte) verbod op smadelijke godslastering. Opmerkelijk, want dat was al jaren een dode letter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden