Atheïst staat wereldwijd bloot aan discriminatie of erger

Beeld ANP

Wie niet gelooft in God, twijfelt aan hogere machten of zich eenvoudigweg vrijdenker noemt, heeft het in heel wat landen niet makkelijk. Het ongerief varieert van speciale belasting of familieleden die je niet meer willen aankijken tot moord door religieuze groeperingen die iedereen met afwijkende opvattingen uit de weg ruimen.

In maar liefst 55 landen riskeren ongelovigen gevangenisstraffen of zelfs de doodstraf, zo valt te lezen in het rapport 'Freedom of Thought', dat het Humanistisch Verbond in samenwerking met de Internationale Humanisten vandaag publiceert.

In Landen met een zwarte markering zijn ongelovigen het slechtst af. Niet verrassend is dat het Midden-Oosten een archipel blijft van vervolging van mensen met afwijkende opvattingen. Ook in China en Noord-Korea - landen met een van oudsher antireligieus regime - zijn vrijdenkers niet gewenst. In een land als Bangladesh, dat in naam seculier is, voert de overheid een conservatief islamitisch programma uit. Landen met een groen teken behandelen iedereen vrij en gelijk.

Rapport
Wie door het vijfhonderd pagina's tellende rapport bladert, ziet opvallende parallellen met publicaties van organisaties die christenvervolging monitoren. Vrijdenkers is in veel landen hetzelfde lot beschoren als gelovigen die opvattingen hebben die afwijken. Landen met een autoritair bewind kortwieken alles dat niet strookt met de door de overheid gepropageerde denkwijze - zowel christenen, moslims als atheïsten zijn daarvan de dupe.

Dit rapport beschrijft per land beknopt de positie van ongelovigen. Daaronder verstaan de auteurs atheïsten, agnosten, humanisten, vrijdenkers en 'anderen die simpelweg niet religieus zijn'. Belangrijke maatstaf is daarbij is de mate waarin de overheden deze personen belemmeren in het uiten van hun gedachten. Ook tellen zaken als discriminatie op straat en uitsluiting door bijvoorbeeld werkgevers mee.

Europa
Nederland scoort goed wat betreft de rechten en de positie van ongelovigen. Opmerkelijk is dat Europese landen als Duitsland, Denemarken en Italië ook een tik op de vingers krijgen. Steen des aanstoots is dat Duitsland en Denemarken (in de praktijk zelden of nooit gebruikte) wetten hebben die godslastering verbieden en beide landen ook kerkbelasting heffen. In Italië is vrijwel al het onderwijs rooms-katholiek.

Het Humanistisch Verbond presenteert het rapport vandaag aan de Mensenrechtenambassadeur Kees van Baar en aan de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden