Atalanta wederom de meest gespotte vlinder

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Voor het tweede jaar op rij is de atalanta de meest gesignaleerde vlindersoort van Nederland. Zo'n 10.000 keer werd deze zwart-bruin-oranje fladderaar gespot afgelopen weekend, tijdens de landelijke tuinvlindertelling. De atalanta was in 2015 ook al de meest geziene vlinder tijdens de jaarlijkse teldagen van de Vlinderstichting. Dat was toen een primeur. De atalanta is een trekvlinder, die in het voorjaar vanuit Zuid-Europa deze kant op komt. Hierdoor is de soort het ene jaar aanweziger dan het andere. Het weer tijdens de reis moet immers wel meezitten.

De kleine vos, ook oranje-zwart maar met gele vlekken, eindigde dit jaar op de tweede plek. Deze vlinder werd bijna 7.000 keer gezien, vooral in Noord-Nederland. Op plaats drie eindigde de dagpauwoog: de Vlinderstichting kreeg zo'n 5.500 meldingen binnen over dit insect met dieprode vleugels, voorzien van paarsige 'ogen'.

In totaal werden er dit weekend via internet ruim 42.000 vlinders gemeld, terug te brengen tot zo'n vijftig soorten. Een 'herkenningskaart' met plaatjes van vlindersoorten moest deelnemers aan de telling behoeden voor een vergissing.

De citroenvlinder is flink geduikeld in de top tien, van de vierde naar de achtste plaats. Nog geen reden voor alarm, stelt de Vlinderstichting. Veel citroenvlinders zijn in 'zomerrust', stilletjes onder de bladeren, vermoedt een woordvoerder.

Vlindertellingen vinden het hele jaar door plaats via het Landelijk meetnet vlinders. Het CBS meldde op basis daarvan dat de populatie van de tien meest voorkomende tuinvlindersoorten het afgelopen decennium stabiel bleef.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden