Atalanta verdringt de kleine vos

Duizenden mensen hebben afgelopen weekend de vlinders in hun tuin geturfd. Er zaten zeldzame waarnemingen tussen.

Het gaat nog steeds niet goed met de vlinder, maar toch is 2015 een 'normaal' vlinderjaar, zegt de Vlinderstichting. De organisatie trekt die conclusie uit de jaarlijkse tuinvlindertelling, die afgelopen weekeinde werd gehouden.

De atalanta is het meest geteld: ruim 15.000 exemplaren. In totaal zijn er in 4500 tuinen 55 verschillende soorten vlinders geteld. De kleine vos, die gewoonlijk bovenaan eindigt, is deze zomer iets achterop geraakt door weersomstandigheden. De zachte winter zorgde ervoor dat de vlinders redelijk vroeg begonnen te vliegen. In de periode daarna was het kouder dan normaal, waardoor de vlinders wat 'vertraging' opliepen.

Duizenden mensen hebben een kwartier lang geturfd welke vlinders ze in hun tuin zagen. Hennie Ravesteijn uit Burgh-Haamstede telde de meeste vlinders (43) in haar tuin en de meeste soorten (23).

Duidelijke winnaar van 2015 was de atalanta, die in vrijwel alle tuinen werd gezien. Dat is bijzonder, zegt de Vlinderstichting, omdat het een trekvlinder is. De atalanta trekt ieder voorjaar vanuit Portugal, Spanje en Frankrijk naar Nederland en legt hier eitjes. In juli en augustus verschijnt de volgende 'generatie', die nu volop geteld is. Deze vlinders hebben nog een lange reis voor de boeg: binnenkort gaan zij terug naar Zuid-Europa.

Op de tweede plaats eindigde de dagpauwoog. Op de derde plaats kwam het klein koolwitje, gevolgd door groot koolwitje en de citroenvlinder. Wat opviel was dat de kolibrievlinder dit jaar meer dan 700 keer is gemeld.

Zeldzame waarnemingen waren er ook. In Wageningen en in Apeldoorn werd een sleedoornpage gezien, een vlinder die als bedreigd op de Rode lijst staat. Ook zijn er negen keizersmantels gezien, een soort die jarenlang was uitgestorven in Nederland en bezig is om terug te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden