AT & T splitst zich in drie bedrijven; produktie eigen pc's wordt gestaakt

NEW YORK (Bloomberg) - 's Werelds grootste telecommunicatiebedrijf, het Amerikaanse AT & T, splitst zich op in drie delen. Het bedrijf stopt met de produktie van personal computers. Daardoor gaan in elk geval 8 500 arbeidsplaatsen verloren. Bij AT & T werken nu 303 000 mensen.

Het 'eerste' bedrijf, dat AT & T Corp. blijft heten, zal zich onder meer bezig houden met telefoonverkeer over grotere afstanden. De activiteiten van AT & T Corp. waren vorig jaar goed voor een omzet van 49 miljard dollar.

Het tweede bedrijf, waarvoor nog geen naam is, gaat onder meer apparatuur bouwen, zoals telefoons, modems en telefooncentrales. Ook de aktiviteiten op het gebied van multimedia worden hierin ondergebracht. In het derde bedrijf, Global Information Solutions, waar 8500 van de 43 000 banen moeten verdwijnen, brengt AT & T allerlei activiteiten op het gebied van computers onder. Het bedrijf zal niet langer zelf pc's maken (AT & T heeft daarop flink verlies geleden), maar wel pc's van andere bedrijven leveren.

De op handen zijnde veranderingen in de Amerikaanse telecom-wetgeving vormen waarschijnlijk de reden voor de splitsing. Die wetgeving is aangekondigd als een vergaande liberalisering, waarbij telecombedrijven zich ook mogen werpen op terreinen als kabeltelevisie. Volgens analisten staat een opgesplitst AT & T sterker in de concurrentiestrijd, die zal losbarsten als de telecomwetten zijn veranderd.

Het is de tweede keer dat de gigant AT & T zich opsplitst. Twaalf jaar geleden dwong de overheid die splitsing af, omdat de positie van AT & T op de telecommarkt als te overheersend werd beschouwd. Vanaf die tijd mocht AT & T zich alleen bezighouden met telefoonverkeer over langere afstanden. Het verkeer over korte afstand werd toevertrouwd aan zeven bedrijven die zich van AT & T afsplitsten. Deze zogeheten Baby Bells, waaronder Bell South en Bell Atlantic, behoren overigens alle tot de grootste telecombedrijven ter wereld.

AT & T maakt een voorziening ter grootte van anderhalf miljard dollar vrij voor de ingrijpende operatie. De winst over 1995 zal als gevolg daarvan een miljard lager uitvallen, zo wordt verwacht. De reorganisatie moet eind '96 voltooid zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden