ASWH bekroont constant seizoen met titel

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Een anticlimax, dat was het slot van de titelstrijd in de hoofdklasse A. Stuntelende verdedigers van Katwijk werkten mee aan de 3-0 score voor ASWH. En toen Excelsior M en Capelle met nederlagen (2-3) tegen Scheveningen en Rijnsburgse Boys van verder verweer afzagen, waren de Ambachters eerder dan voorzien kampioen. Terecht, dat wel.

Loek Laurman

Want het uiteindelijke resultaat is er één om vrede mee te hebben. ASWH kende weliswaar een uiterst matige start van het seizoen: na elf wedstrijden stond de teller pas op vijf overwinningen en met vier nederlagen was het verschil tot de top al tot tien punten uitgegroeid.

Maar na 17 november, de dag van de thuisnederlaag tegen ARC ging het alleen nog maar crescendo. Geen nieuwe nederlagen en geleidelijk aan kwam de eerste plaats alsnog binnen bereik. Waarna in de veertiende wedstrijd van de herstelperiode, die met de indrukwekkende doelcijfers 39-7 werd afgesloten, de titel als bekroning van een reeks constante prestaties werd binnengehaald.

In Hendrik-Ido-Ambacht hadden ze dit weekeinde geen behoefte aan relativering van het eigen succes. Trainer Jack van den Berg (43) zat daar zeker niet op te wachten. De Rotterdammer uit de Feyenoord-school (ook van Zwart-Wit'28 en Barendrecht) had zich in de eerste maanden van 2001 vergenoegd in de handen gewreven, toen hij te horen kreeg dat hij dit seizoen in 't Ambacht aan de slag kon.

Het contract bij een grote club als ASWH verdreef de misère bij SHO (voortijdig vertrek) naar de achtergrond. Zijn kennersoog had bovendien gezien dat er van zijn nieuwe club wel iets te maken viel. Maar bij het wisselen van de wacht leverde zijn voorganger André Wetzel het beoogde kunstje (een titel) al en zat Van den Berg andermaal opgezadeld met een schrikbeeld: ,,Ik kan dit niet verbeteren''.

Toen hij zaterdag de prijs voor zijn succes (de spelers kieperden hem in de sloot) had betaald, was de bravoure volledig terug. ,,Kampioen in hoofdklasse A is toch beter dan in B?''. Waarna hij zich met een poging tot een bescheiden lach door Wetzel liet feliciteren.

Veel is er niet veranderd. Alleen Van der Veeke is nieuw in de ploeg. De veldbezetting onderging een kleine wijziging. Details waar een trainer zich graag op laat voorstaan. En nu de geruststelling van de evenaring er is, wil Van den Berg in de nacompetitie aan zijn erelijst graag nog iets toevoegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden