Astronomisch bedrag maakt schilderij van Da Vinci het duurste ter wereld

Het schilderij 'Salvator Mundi' wordt opgehangen door leden van het veilinghuis Christie's.Beeld REUTERS

"Dit heeft niets meer met kunst te maken. Alleen met geld en macht." 'Knettergestoord' noemt kunsthandelaar Willem Baars het bedrag van 450 miljoen dollar (382 miljoen euro) dat is betaald voor het schilderij 'Salvator Mundi' van Leonardo da Vinci (1452-1519). Daarmee is dit verreweg het duurste schilderij ter wereld. 

Het 'bizarre' is volgens Baars dat het ook nog eens een heel onaantrekkelijk werk is. "Dat overigens wel meesterlijk gepromoot is door het duurste kunstbordeel ter wereld, het veilinghuis Christie's." 

Astronomisch bedrag

Natuurlijk is het een 'extreem astronomisch bedrag', reageert Jop Ubbens, kunstadviseur en voormalig directeur van het veilinghuis Christie's in Amsterdam. "Maar het gaat wel om een zeldzaam werk van een van de allergrootste kunstenaars. Dit is zoiets als 'De Nachtwacht' van Rembrandt op de markt brengen."

Het was een adembenemende veiling bij Christie's in New York, waar woensdag het paneel 'Salvator Mundi', rond 1500 geschilderd door Da Vinci, onder de hamer kwam. Maar liefst twintig minuten duurde de strijd tussen twee anonieme bieders, die per telefoon hun bod uitbrachten. Dat is ongekend lang, zegt Ubbens. Wat volgens hem zeker bijgedragen heeft aan de recordopbrengst, is dat het veilinghuis het schilderij goed in de markt heeft gezet. "Dat heeft geresulteerd in heel veel publiciteit, overal in de wereld. Al helpt het natuurlijk ook dat dit een van de slechts vijftien bewaard gebleven schilderijen is van Da Vinci." 

De tekst loopt door onder de foto.

Medewerkers van Christie's noteren de biedingen tijdens de veiling.Beeld AFP

Ook de ongebruikelijke beslissing om het werk niet op een veiling van oude meesters aan te bieden maar van hedendaagse kunst, heeft het bedrag omhoog gestuwd, meent Ubbens. "Op die markt zit het grote geld. Daar zitten alle multimiljonairs uit China, het Midden-Oosten en Rusland." De koper is anoniem, maar het ligt voor de hand dat het om een rijke Chinees of Arabier gaat, zegt ook Baars. 

Twee jaar geleden werd het schilderij 'Nafea Faa Ipoipo' ('Wanneer ga je trouwen?') van Paul Gauguin voor ongeveer 175 miljoen euro verkocht aan de emir van Qatar, die bezig is met het vullen van een museum. Baars sluit niet uit dat 'Salvator Mundi' over een paar jaar opduikt in dat museum of in een nieuw museum in China. 

"Een Leonardo da Vinci is dan natuurlijk een prachtig pr-middel en een investering van 380 miljoen euro meer dan waard. Maar met kunst heeft het niets te maken. Het draait alleen maar om geld. Voor mij valt de verkoop van deze Da Vinci in dezelfde categorie als de aankoop van voetballer Neymar voor 222 miljoen euro door de club Paris Saint-Germain."      

TOP-3 DUURSTE SCHILDERIJEN

1. Leonardo da Vinci, 'Salvator Mundi',  in 2017 voor 382 mln. euro verkocht

2. Willem de Kooning, 'Interchanged', in 2015 verkocht voor ca. 250 mln. euro

3. Paul Cézanne, 'De kaartspelers',  in 2011 voor ca.220. mln. euro verkocht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden