Astronomen ontdekken reuzenplaneet met drie zonnen

Een impressie van de 'nieuwe' planeet HD 131399Ab. Beeld epa
Een impressie van de 'nieuwe' planeet HD 131399Ab.Beeld epa

Astronomen van de Universiteit van Arizona hebben een enorme planeet ontdekt met maar liefst drie zonnen, zo meldt Science. Hij is zo'n vier keer groter dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel.

Redactie

De planeet heet voorlopig HD 131399Ab, en is ongeveer 320 lichtjaren van de aarde verwijderd. Hoe een planeet van deze grootte kon ontstaan, is nog een raadsel. De leeftijd van het reusachtige hemellichaam wordt geschat op zestien miljoen jaar. Dat is relatief jong, aldus de wetenschappers.

De planeet draait om een ster die op zijn beurt weer bij twee andere hoort. Door de aanwezigheid van de drie sterren gaat op de reuzenplaneet in één dag de zon wel drie keer op en onder. In de andere drie seizoenen is het voortdurend licht. "Voor dit vreemde systeem zou ik geen kalender willen ontwerpen", grapte onderzoeker Daniel Apai tegen persbureau AP.

Niet alleen het formaat van de planeet is reusachtig, ook zijn baan is van niet geringe afmetingen. Een jaar duurt er volgens 'aardse' begrippen ruim een half millennium. Dat is ongeveer twee keer zo lang als de baan van Pluto, die iets meer dan 248 aardse jaren doet over zijn rondje om de zon.

Verrassingen
Astronoom Kevin Wagner van de Universiteit van Arizona is zeer enthousiast over de ontdekking van de enorme planeet, en over het feit dat hij 'zo'n mooi deel van de natuur heeft gezien dat nog niemand anders heeft gezien'. "Zo verbazingwekkend als de drie zonsopgangen en -ondergangen zijn, zo denk ik dat de natuur nog meer verrassingen voor ons in petto heeft in de loop van ons onderzoek", laat hij in een reactie aan AP weten. De ontdekking toont aan dat planetenstelsels veel gevarieerder zijn dan astronomen dachten.

De wetenschappers hadden de planeet overigens graag een speelsere naam gegeven, maar de protocollen van de Internationale Astronomische Unie zijn streng. Namen bestaan doorgaans uit een afkorting, gevolgd door een reeks cijfers die aangeven waar de planeet in het heelal te vinden is. De planeten eromheen krijgen diezelfde naam met een letter als toevoeging. "Informeel noemen we onze ontdekking 'De Planeet'", zei Wagner. "Maar met nieuwe kandidaten op komst moeten we dat vast snel veranderen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden