Astrid 'verraadt' en beschermt broer Willem Holleeder: 'Hij is ziek en er is geen medicijn voor'

De speciaal beveiligde rechtbank waar de rechtszaak tegen Willem Holleeder plaatsvindt.Beeld ANP

Je broer verraden voor moord en bijna in dezelfde ademtocht liefde tonen voor de man die jouw leven aardig heeft vergald en mogelijk aan het leven van vijf, zes mensen een einde heeft laten maken. Tijdens haar eerste verhoor voor de rechtbank Amsterdam heeft Astrid Holleeder vandaag proberen uit te leggen hoe gecompliceerd de relatie met haar broer Willem was.

Ze snikte bij de herinnering aan de bedreigingen die haar zus Sonja en haar twee kinderen moesten ondergaan. Maar ze huilde ook bij de gedachte dat door haar toedoen broer Willem nooit meer de gevangenis zal verlaten, tenminste als het tot een veroordeling komt voor de moord op onder andere gabber en mede-Heineken-ontvoerder Cor van Hout. “Ik vind het heel erg voor hem dat hij dit moet doormaken. Verraden worden door je eigen familie is niet niks en dan ook nog eens door je eigen zusjes. Ik had liever gehad dat een ander dat had gedaan. Er waren voldoende mensen die er voor in aanmerking zouden komen. Ik kan er wel mee leven. Ik heb mijn hele leven niet anders gedaan dan houden van mensen die niet aardig waren. Ik begrijp heel goed waarom hij de dingen doet, maar er zijn ook grenzen. Ik vond hem gewoon altijd zielig.”

Voor Astrid Holleeder (52) staat vast dat haar broer ziek is. “Ik zou hem eigenlijk nu mee willen nemen. Hij is ziek en er is geen medicijn voor, alleen die vier muren. Als je een lieve hond hebt die kinderen bijt, zul je voor die kinderen moeten kiezen en die hond moeten laten inslapen.” Voor Astrid is de prijs die ze betaalt voor haar getuigenis hoog. Ze is opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma. “Maar ik doe het met volle overtuiging. Ik ga nooit meer uit eten met vriendinnen. Mijn dochter weet niet waar ik woon. Ik heb een prachtig kind en op haar heeft dit een enorme impact.”

Astrid heeft altijd de hoop gehad dat haar broer eens op het rechte pad zou komen. Ze dacht dat dat zou gebeuren nadat hij zijn straf had uitgezeten vanwege de Heineken-ontvoering, en na het proces tegen hem over de afpersing van Willem Endstra. Maar jammer genoeg heeft Willem nooit begrepen dat je ook geld kunt verdienen door te werken. Voor Willem was werken niets anders dan geld afpakken van mensen die er voor gewerkt hebben. Maar er was de laatste jaren ook nog een hoger doel voor hem. “Machtsherstel, en hij was goed op weg”, aldus Astrid.

In die wereld begaf Astrid zich in het verleden ook, en niet altijd met tegenzin. Zo zat ze achter de kassa van de gokhallen op de Amsterdamse wallen. Gokhallen die Willem exploiteerde met het losgeld van de Heinekenontvoering. Astrid zegt nu dat zij als werkstudent niet besefte dat er met Heineken-geld gewerkt werd. “Pas gaandeweg, door mijn werk, ben ik gaan begrijpen wat wel en niet kon. Ik leefde destijds in de wereld van Cor en Willem, een wereld die niet leuk en warm is, een rauwe wereld die ook z’n charmes heeft. Ik heb niet gevoeld: dit doe ik van het Heineken-geld. Ik heb niet bijgedragen aan een misdaad. Dat gevoel kwam pas tijdens mijn studie strafrecht.”

Vrijdag krijgen de advocaten van Willem Holleeder de kans de getuige te horen.

Lees ook: 'Ik heb pas rust als hij er niet meer is'

In de serie 'tien geboden' interviewt Arjan Visser wekelijks bekende en minder bekende Nederlanders aan de hand van de Bijbelse tien geboden over hun leven, wereldbeeld en religie. Lees hier de aflevering met Astrid Holleeder terug: 'Ik heb er nog steeds spijt van dat ik Wim niet heb vermoord.'

Eerder verscheen Willems zus Sonja Holleeder in de Amsterdamse rechtbank. Ze leek een goede relatie met hem te hebben, maar zei dat ze toneel speelde om erger te voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden