Update

Astrid Holleeder schrijft 'geheim' boek over terreur van haar broer

In het boek gaat Astrid Holleeder in op door haar broer gepleegde misdrijven en de invloed daarvan op de familie. Beeld ANP
In het boek gaat Astrid Holleeder in op door haar broer gepleegde misdrijven en de invloed daarvan op de familie.Beeld ANP

Astrid Holleeder, de zus van de beruchte crimineel Willem Holleeder, heeft in het geheim een boek geschreven waarin ze uitgebreid ingaat op door haar broer gepleegde misdrijven en de invloed daarvan op de familie. Het boek, dat in het diepste geheim werd voorbereid en waarvan niet duidelijk was dat het uit zou komen, is na een dag al uitverkocht.

In het vandaag verschenen boek vertelt Astrid over de 'terreur' van haar broer Willem die zijn eigen familie volgens haar 'dertig jaar lang afperste en bedreigde'. In het autobiografische werk Judas: Een familiekroniek haalt ze onder meer de gewelddadige relatie die zij met haar broer had aan.

Astrid schrijft onder meer hoe ze serieus heeft overwogen hem dood te schieten. "Ik zou niet proberen ermee weg te komen, ik ben niet zoals hij. Ik zou mijn verantwoordelijkheid nemen en mijzelf aangeven'', nam Astrid zich voor. Op de behandeltafel van de fysiotherapeut besloot ze het toch niet te doen.

"Nu, achteraf, denk ik: had ik het maar wel gedaan, dan was ik eerder vrij geweest, dan had ik misschien negen jaar gekregen en stond ik met goed gedrag binnen zes jaar buiten, jong genoeg om weer een leven op te bouwen. Nu heb ik levenslang: of hij veroordeeld wordt of niet. Ik heb spijt.''

Liquideren
Astrid Holleeder deed eerder al veel stof opwaaien door samen met haar zus Sonja als getuigen op te treden in het liquidatieproces tegen haar broer. De vrouwen legden belastende verklaringen af over de betrokkenheid van Holleeder bij een aantal liquidaties in het criminele milieu.

Eerder dit jaar werd bekend dat justitie Willem Holleeder ervan verdenkt dat hij zijn zussen wilde laten liquideren. "Liquideren of geliquideerd worden was een belangrijk onderdeel van ons leven'', schrijft zijn zus nu.

Heinekenontvoerder Holleeder heeft een reeks van misdrijven op zijn naam staan. Zo werd hij veroordeeld voor onder meer het afpersen van Willem Endstra, bekend als bankier van de onderwereld. Hij zit nu weer vast op verdenking van betrokkenheid bij verschillende moorden, onder meer bij die van Endstra.

Advocaten Holleeder
De advocaten van Willem Holleeder reageerden vandaag ook op het verschijnen van het boek over hun cliënt. Raadslieden Sander Janssen en Robert Malewicz noemen het 'opmerkelijk' dat Astrid haar verhaal wel doet in een boek, terwijl ze hun vragen niet wilde beantwoorden in de rechtszaal.

De advocaten hopen dat zij en Holleeders andere zus Sonja "vanaf nu weer mee zullen werken aan de verhoren en bereid zullen zijn hun verhaal ook op dat podium te doen waar het in een rechtszaak thuishoort, te weten bij de rechter''. Vooral Sonja Holleeder kan zichzelf dan belasten, omdat het zou kunnen gaan over de erfenis van haar vermoorde criminele echtgenoot Cor van Hout.

Uitverkocht

De oplage van tachtigduizend boeken van Judas is er binnen een dag doorheen gegaan, zei uitgever Lebowski vanmiddag. "Dit is echt ongekend", aldus een woordvoerder. Er wordt gewerkt aan een tweede druk, maar het is niet duidelijk wanneer die in de winkel ligt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden