Astmafonds bindt in met 'bedelbrieven'

LEUSDEN - Het Nederlands Astma Fonds trekt zich de kritiek aan van mensen die zich ergeren aan de vele bedelbrieven in de bus. Als eerste fondsenwerver geeft het fonds donateurs vanaf vandaag de mogelijkheid op de giro aan te geven geen bedelbrieven meer te willen ontvangen. Het verzoek wordt echter pas in behandeling genomen als de gever nog eenmaal een gift overmaakt.

De acceptgiro nieuwe stijl bevat een vragenlijst waarop donateurs kunnen aangeven hoe vaak zij jaarlijks een nieuwsbrief van het Astma Fonds willen ontvangen. Ook vermeldt deze hoe vaak het fonds de donateur het laatste jaar heeft benaderd. F. van Rooij, hoofd fondsenwerving van het Astma Fonds, hoopt met de actie de ergernis bij gevers te verminderen over de wildgroei aan bedelbrieven. “Je voelt dat gevers het overzicht kwijt zijn geraakt. Ze hebben het gevoel dat ze iedere maand bestookt worden met dertig brieven met verzoeken om geld. Wij willen daarom afspraken maken met onze donateurs”, aldus Van Rooij.

Zijn fonds stuurt de nieuwe acceptgiro naar een op de vijf huishoudens in Nederland. Naast de frequentie van brieven kan de ontvanger ook aangeven of hij na overlijden een donatie wil doen aan het fonds. Van Rooij: “Steeds meer mensen willen een bedrag nalaten aan een goed doel. Onze cultuur remt dat, want praten over je testament is ongebruikelijk. Wij willen daar doorheen prikken.”

Uit een onderzoek in opdracht van Kerken in Aktie bleek vorige week dat 60 procent van de Nederlanders zich ergert aan de hoeveelheid bedelbrieven die zij krijgen.

- Zie ook Charitas, pagina 10.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden