Astana niet welkom in Vuelta

De door dopingschandalen geteisterde Astana-wielerploeg mag niet starten in de Ronde van Spanje. Koen de Kort voelt zich een machteloos slachtoffer door toedoen van derden.

Kwaad kan hij niet meer worden. „Ik denk niet dat die jongens beseffen hoeveel schade ze voor anderen aanrichten.” Koen de Kort kreeg gisteren ’heel slecht nieuws’. Na alle tegenslagen die de Brabantse wielrenner sinds mei vorig jaar buiten zijn schuld om achtervolgden kreeg hij te horen dat zijn Astana-ploeg niet welkom is in de aankomende Ronde van Spanje. De Kort was al geselecteerd.

Sinds zaterdag was hij met tien andere ploeggenoten op trainingskamp in de Zwitserse Alpen. Astana had door alle dopingperikelen in de Tour al besloten om deze maand geen wedstrijden te rijden. Tot 24 augustus zou de ploeg zich voorbereiden op de Vuelta. Gisteren kregen de renners, bovenop Crans Montana, van de ploegleiding te horen dat de Spaanse organisatie had besloten tot een boycot. Ze braken de training meteen af om terug te keren naar het hotel en hun koffers te pakken. Voor wat extra zout in de wonde zorgden twee controleurs. Ze stonden de renners op te wachten voor een out-of-competioncontrole.

„Ik had heel erg naar de Vuelta toegeleefd”, vertelt De Kort. „Na het voorjaar heb ik wat problemen met mijn gezondheid gehad. Maar ik was weer fit en heb hard getraind. Ik voel dat ik goed in vorm kwam en ik had echt plannen om nog wat moois te laten zien in Spanje. Dan hoor je dat je de kans wordt ontnomen.”

De Kort begon begin 2005 met veel ambities aan zijn profavontuur. Het bij Rabobank opgeleide talent uit Liempde kreeg een contract bij Liberty Seguros, het team van de vermaarde Manolo Saiz. Vorig jaar bleek dat de Spaanse ploegleider een spilfiguur was in het dopingschandaal rond Eufemiano Fuentes. Liberty Seguros trok zich terug maar ging verder onder Kazachstaanse vlag. De Kort kreeg een nieuw tweejarig contract.

Maar zijn toekomst staat nu op het spel. Op 24 april werd Matthias Kessler positief bevonden op testosteron. In de Tour viel de Kazachse kopman Aleksandre Vinokoerov door een illegale bloedtransfusie door de mand. Op 1 augustus werd diens landgenoot Andrei Kasjetsjkin bij een onverwachte controle in Turkije op dezelfde vorm van doping betrapt. Vinokoerov won vorig jaar de Vuelta, Kasjetsjkin werd derde.

Victor Cordero, directeur van Vuelta-organisatiebureau Unipublic, trok die prestaties gisteren in twijfel. „De controles hebben vorig jaar niet perfect gewerkt. Misschien waren ze nog niet in staat alles op te sporen”, sprak Cordero in een toelichting op het besluit om Astana op 1 september bij de start in Vigo te weren. „We willen er zeker van zijn dat we een zo schoon mogelijke wedstrijd krijgen. We moeten de zuiverheid van de race beschermen.”

UCI-voorzitter Pat McQuaid toonde begrip voor het besluit. De Vuelta kampt na alle dopingschandalen van de laatste jaren rond veel Spaanse helden met een sterk teruglopende interesse van publiek en media. De Kort kan rationeel enig begrip opbrengen. „Maar voor mezelf blijft het raar dat ik mijn beroep niet mag uitoefenen. Ik heb niets verkeerds gedaan. Eigenlijk weet ik niet meer wat ik nog moet vinden.”

De Kort (24) heeft nog een doorlopend contract bij Astana, dat gefinancierd wordt door een Kazachs consortium. De teamleiding heeft de afgelopen weken zijn best gedaan iets van de geloofwaardigheid te herstellen. Er is nu een samenwerkingsverband met het Zwitsers olympisch comité voor extra controles. Het komt misschien te laat. „Ik neem aan dat we op zeer korte termijn duidelijkheid krijgen over de toekomst van de ploeg”, zegt De Kort, die ondanks anderhalf jaar onzekerheid door wil als beroepswielrenner. „Ik blijf fietsen mooi vinden en ik wil het ook in wedstrijdverband blijven doen. Hopelijk bij een andere ploeg. Daar blijf ik voor vechten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden