Assistent helpt bij hartoperatie

Operatie-assistenten opereren straks in vijf ziekenhuizen daadwerkelijk mee bij hartoperaties.

Daardoor duren die operaties minder lang. Dat is van belang voor de patiënt. Bovendien heeft het een positief effect op het wegwerken van de wachtlijsten. Dit heeft het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven gisteren meegedeeld.

Sinds een aantal jaren bestaat de mogelijkheid om niet-medici handelingen te laten verrichten die tot dat moment waren voorbehouden aan artsen. Daarvan is tot nu toe nauwelijks gebruik gemaakt. Een pleidooi van minister Borst enkele jaren geleden om verpleegkundigen op te leiden voor kleine chirurgische ingrepen, leidde vooral tot scepsis.

Bij de hartchirurgen van het Eindhovense ziekenhuis is de suggestie echter blijven leven. Omdat het steeds moeilijker wordt om arts-assistenten te vinden die willen helpen bij hartoperaties, is nu besloten om ervaren operatie-assistenten een extra opleiding te geven.

Na die opleiding mogen ze tijdens de operatie uit het been van de patiënt een stuk ader verwijderen. Dat is een handeling die door het niet beschikbaar zijn van een arts-assistent in toenemende mate door de hartchurirg zelf wordt verricht. Die ader is nodig om in de kransslagader van het hart omleidingen aan te leggen. Als de chirurg het bloedvat zelf uit het been weghaalt, duurt de operatie langer.

De extra opleiding voor de operatieassistenten is opgezet door de Fontys Hogeschool in Eindhoven en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Er doen inmiddels twaalf studenten aan mee. De opleiding duurt vijf maanden.

De Stichting Nederlandse Hartpatiënten (SNH) ziet in dit plan een bewijs voor de verloedering van de gezondheidszorg. Voorzitter Jan van Overveld van de SNH: ,,Op zich is er niks op tegen dat assistenten dit gaan doen, zolang het daar maar bij blijft. Maar eigenlijk moet dit door arts-assistenten gebeuren. Het is een ernstige zaak dat die er door de bezuinigingen in de opleiding door minister Borst gewoon niet meer zijn in de operatiekamers.''

Van Overveld betwijfelt verder of de nieuwe maatregel de wachtlijsten zal wegwerken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden