Assen is het gezag trouw en stemt, Spijkenisse niet

Het noordelijke Loon rekent op zijn plichtsgetrouwe stemmers. Spijkenisse telt juist veel thuisblijvers. Zij hekelen vooral alle Europese regeltjes.

Met een opkomst van 45,5 procent had het Drentse Assen tijdens de vorige Europese verkiezingen een van de hoogste opkomsten van alle grote gemeentes. „Is dat zo?”, vraagt P. Frieling (74). De voorzitter van stembureau 21 – de voetbalkantine van Loon, net buiten Assen – wacht statig op de volgende kiezer. Glanzend gepoetste schoenen, de balpen aan het boord van zijn keurige overhemd.

Hij kan de hoge opkomst wel verklaren: „Ik denk dat het plichtsbesef van de oudere mensen een rol speelt. Het is Drentse cultuur om getrouw te zijn aan het gezag.” Streng bekijkt Frieling het machtigingsformulier van een vrouw die ook voor haar zoon wil stemmen. „Geen legitimatie? Die zult u toch eerst op moeten halen.”

Stemmer Corien Bultema (44) uit Assen wist niet dat haar medeburgers zo stemgraag zijn. „Ik wil vooral tegenwicht bieden aan extreemrechts. Door op de PvdA te stemmen, hoop ik dat het sociale gezicht behouden blijft.”

Maarten Ton, persvoorlichter van de gemeente Assen verwacht een hoge opkomst. „Behalve stembiljetten hebben we folders verspreid en de hele dag wappert de Europese vlag op het stadhuis om mensen te herinneren aan de verkiezingen.”

Het is de medewerkers bij de Leen Bakker in Loon ontgaan. Ralph Halningh (32): „Ik ga niet stemmen, het interesseert me niet. Het is dat ik Jan Peter vanochtend hoorde op radio 538, anders wist ik het niet eens.” Van klant Jan (79) hoeft het ook niet, hij komt vloerbedekking kopen en bekommert zich niet om Europarlementariërs die hij toch niet kent.

Aan de andere kant van het land, in een tochtige Zuid-Hollandse winkelpassage, negeren de meeste mensen de borden die wijzen naar het stemlokaal. Dit is Spijkenisse: hier kwam bij de vorige Europese verkiezingen slechts 28 procent van de stemgerechtigden opdagen.

Vrachtwagenchauffeur Teun van Biene (51) is één van die thuisblijvers. „Politici komen hun beloftes toch niet na. Het enige wat ze doen is regeltjes bedenken.”

„Het leeft hier gewoon niet”, verzucht VVD-voorzitter Henk de Graad. Op debatten die zijn partij organiseerde, kwam alleen het politieke establishment af, zegt hij. De liberalen hielden daarom ook maar op met posters plakken.

Van alle stembureaus in Spijkenisse trekt de Akkers steevast de minste kiezers. Hooguit wat oudere inwoners nemen nog de moeite hun stem uit te brengen. Onder hen bevinden zich PVV-aanhanger Joop Lemmen (61) en zijn vrouw Ria (55). Ze wijten de lage opkomst vooral aan Antilliaanse buurtbewoners. „Die denken niets met Europa van doen te hebben.” Onterecht, vindt het duo, dat ooit op de communistische partij stemde. „Vanwege de havens werken velen hier in de vervoersbranche. Die heeft juist met Europa te maken. Denk aan de rusturen die chauffeurs moeten nemen. Wij hebben op Wilders gestemd omdat we zelf willen bepalen wanneer het bedtijd is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden