Assen, alias Sensor City

Netwerk van computers meet het leven in de Drentse stad, dat maakt besturen makkelijker

De bewoners van Assen merken er niets van, maar steeds meer bewegingen in de stad worden door sensoren geregistreerd. Niet alleen de autobewegingen van forensen of scholieren die op de fiets naar huis gaan, maar ook de neerslag, de windkracht en zelfs het omgevingsgeluid wordt doorgestuurd naar een moedercomputer op het gemeentehuis.

Assen noemt zich niet voor niets Sensor City, en wat in deze wetenschappelijke proeftuin gebeurt, zien we over een jaar of tien terug in alle Nederlandse steden, zo is de verwachting. Hoe beter het leven van de stad wordt gemeten, hoe preciezer die stad met deze 'beleidsinformatie' kan worden bestuurd, op allerlei niveaus.

Sinds 2008 hebben de stad Assen en de provincie Drenthe 19 miljoen euro geïnvesteerd in tweehonderd 'knopen' die samen een netwerk in de stad vormen. Deze computers die als grijze kastjes langs de wegen staan, hebben contact met allerlei sensoren die in de directe omgeving zijn aangebracht en sturen hun data door naar de moedercomputer op het stadhuis.

Volgens Jan Reitsma, de directeur van de Stichting Sensor City die dit project leidt, zijn de kastjes bijvoorbeeld aangesloten op de installatie die de verkeerslichten aansturen. "Maar ze meten óók de verkeersdrukte. Via weerstations die verspreid over de stad staan opgesteld, wordt er tegelijkertijd vastgesteld of het regent, vriest, en wat de windsnelheid is."

Met de meetresultaten over de regen in combinatie met de verkeersdrukte, kunnen in het vervolg de verkeerslichten anders worden afgesteld. Maar dit is volgens Reitsma nog maar het begin van het verhaal. "In de stad hangen ook microfoons die als geluidssensoren meten op welke plekken in de stad er het meeste verkeerslawaai te vinden is, of herrie uit de industrie." Op basis van die lawaaikaart kan volgens hem worden bepaald waar nieuwbouw gewenst is, en waar niet. Of waar een geluidsscherm uitkomst biedt.

Die microfoons kunnen ook de politie van dienst zijn. Afgelopen Oudjaar registreerden de microfoons op welke locaties jongeren voortijdig rotjes afstaken, en via diezelfde sensoren kon zelfs de route worden gevolgd. Dat scheelde in de opsporing.

De politie heeft trouwens ook interesse voor andere toepassingen. Tijdens de nacht van de TT in Assen werden via sensoren de verkeers- en bezoekersstromen gemeten, zodat de gasten wisten wanneer er sprake was van filevorming, en waar die vertragingen zich voordeden. Maar de politie heeft ook belangstelling voor sensoren die plotselinge geluidsverschillen (ruzie, een auto die hard optrekt) vastlegt, die vervolgens weer een camera activeren.

Toch ziet Reitsma voorlopig vooral toepassingen die te maken hebben met het welzijn van de inwoners. Zijn sensoren meten de uitstoot van fijnstof en CO2, zodat het gemeentebestuur bijvoorbeeld kan bepalen wat de effecten zijn van een milieuzone die vervuilende voertuigen weert. En binnenkort worden er ook sensoren in het riool geplaatst, die in combinatie met de regengegevens kunnen vaststellen of de stad de klimaatverandering met hoosbuien aankan.

Reitsma: "Om ook de kwaliteit van het water te bepalen, ontwerpen studenten van de Hanze Hogeschool momenteel een waterdrone: het apparaat lijkt op een eend die werkelijk kan duiken, ondertussen meet hij de kwaliteit."

Niet alleen drinkwaterbedrijven zijn geïnteresseerd in deze meetgegevens, de sensoren kunnen ook waarschuwen voor blauwalg. In combinatie met de watertemperatuur kunnen de gegevens over de waterkwaliteit ook een rol spelen in het onderzoek naar het ontstaan van blauwalg.

Reitsma ziet grote kansen voor de zorg. Nu al wordt geëxperimenteerd met sensoren die patiënten met alzheimer lokaliseren als zij de weg zijn kwijtgeraakt. Ook kunnen andere domotica (technische voorzieningen die hulpbehoevenden thuis ondersteuning bieden) op het stedelijke netwerk worden aangesloten.

Wordt op deze manier straks de stad via sensoren bestuurd? "Mede", zegt Reitsma, "want we moeten niet vergeten dat juist de méns de meest intelligente sensor is. Ik zou mijn burgers als informatiebron nooit vergeten."

undefined

Hoe zit het met de privacy?

De Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen bekend als het College bescherming persoonsgegevens) heeft Sensor City in Assen als proeftuin geaccepteerd, maar wel op voorwaarde dat gemeten en bewaarde gegevens niet herleidbaar zijn tot één persoon. Wordt de sensor bijvoorbeeld in de zorg gebruikt, dan zullen patiënten juridisch beschermd moeten worden.

Een twee horde is de commerciële toepassing van de sensor en het onderliggende netwerk. De meetgegevens zijn voor bedrijven aantrekkelijk. Met het geld dat SensorCity daarmee verdient, kan het publieke netwerk straks worden gefinancierd. Maar dan moet de scheiding tussen die twee sectoren wel robuust zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden